Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Hirdetés

Terlecki újságíróknak nyilatkozva azokra a sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint Kaczynski szerda este megegyezett a két kisebb lengyel kormánykoalíciós párt egyikének, a Szolidáris Lengyelországnak az elnökével, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel a koalíció további fennállásának feltételeiről.

Ryszard Terlecki szerint a megegyezés szinte megszületett, a PiS vezetése csütörtökön vagy pénteken erősíti meg a koalíció végleges formáját, ezt követően pedig „csak egy lépés marad a kormány kialakításához”.

Terlecki és Piotr Müller kormányszóvivő múlt pénteken jelezték: a párt a kormánytáboron belüli feszültségek miatt kisebbségi kormányt alakíthat. Terlecki kifogásolta, hogy a Szolidáris Lengyelország „egyre újabb elvárásokkal” álltak elő az október elejére bejelentett kormányátalakítás kapcsán. Az átalakítással a PiS hatékonyabbá akarja tenni a kormány munkáját azután, hogy jelöltje, Andrzej Duda megnyerte a júliusi elnökválasztást.

Kiélezte viszont a kormánytáboron belüli feszültségeket, hogy múlt héten a parlamenti alsóházban több kormánykoalíciós képviselő nem támogatta az állatvédelmi törvény módosításáról szóló tervezetet.

Korábban írtuk

Kaczynski a koalíciós nézeteltérésekről hétfőn, majd szerdán újból tárgyalt Ziobróval.

Terlecki csütörtökön újságíróknak válaszolva megerősítette: van olyan terv, hogy a kormányátalakítás után Kaczynski kormányfőhelyettesként felügyeli a szélesebben felfogott biztonság területével foglalkozó három tárcát: a nemzetvédelmit, a belügyit, valamint az igazságügyit. Ziobro tárcája így a PiS elnökének közvetlen irányítása alá kerülne.

A másik kormánykoalíciós kispárt, az Egyetértés nevében nyilatkozó Kamil Bortniczuk képviselő egy rádióinterjúban a kormány stabilitása számára kedvezőnek nevezte, hogy Kaczynski kormányfőhelyettes lesz. Az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin – aki a nyár eleji, az elnökválasztás formája miatt kialakult kormánykoalíciós válság idején lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról – sajtóértesülések szerint a kormányátalakítás nyomán visszatér a Morawiecki-kabinetbe.

Az Egyetértésnek és a Szolidáris Lengyelországnak az eddig ismertetett tervek szerint a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után csak egy-egy tárca jut majd.