Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vera Jourová beszél a médiapluralizmus és a média függetlenségének védelmét célzó európai bizottsági javaslatok bemutatása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Brüsszelben 2022. szeptember 16-án
Hirdetés

Hivatalba lépése után néhány héttel azonnal támadni kezdte Magyarországot Vera Jourová, a bizottság cseh alelnöke, az értékekért, átláthatóságért és a jogállamiságért felelős biztos. A 2019-ben felálló új bizottságban Jourová hamar behódolt a brüsszeli elvárásoknak. Még 2020-ban, a koronavírus-járvány idején eleinte védelmébe vette a járvány elleni hatékony védekezést szolgáló koronavírus-törvényt, de véleményét néhány nap alatt megváltoztatva támadni kezdte Magyarországot.

A kormány részéről akkor elsőként Varga Judit reagált Jourová nyilatkozatára, azt írva, hogy ismét kibújt a szög a zsákból.

A magyar sajtószabadságért aggódott

Ezek után Jourová a magyar sajtószabadságért aggódott, és a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közelálló Der Spiegelnek többek között azt állította, hogy a magyar médiában már nemigen lehet találkozni a hatalommal szemben kritikus anyagokkal, és arról is beszélt, hogy Magyarországon eltűnőben van a demokrácia.

Nyilatkozatai mellett Vera Jourová rendre az uniós pénzek megvonásával fenyegette és beteg demokráciának nevezte Magyarországot. Emiatt 2020 szeptemberében levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez Orbán Viktor miniszterelnök, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat az Európai Bizottság alelnökével, Vera Jourovával – emlékeztet a portál.

E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan

– írta akkor a kormányfő.

Vera Jourovának már a háttere is meglehetősen homályos és ellentmondásos

2014 októberétől a Jean-Claude Juncker-féle bizottságban igazságügyért és nemek közötti egyenlőségért felelős biztos volt, és míg ezt a tisztséget töltötte be, 2019-ig Jourová és csapata legalább 18 hivatalos találkozón vett részt a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványokkal, vagy más, az amerikai milliárdoshoz köthető álcivil szervezetekkel.

2016 áprilisában a biztos Monika Ladmanova melegjogi aktivistával, a prágai Soros-alapítvány munkatársával konferenciázgatott a migrációról, a Soros által pénzelt Amnesty International European Association rendezvényén. 2018 októberében pedig szintén Monika Ladmanovával, illetve a szintén az amerikai milliárdoshoz köthető Daniel Braunnal találkozott a Soros támogatta Avaaz Foundation eseményén. Az Avaaz a világ egyik legprofibban működő radikális baloldali aktivistaközössége.

A portál emlékeztet, 2017-ben Jourová a saját Twitter-oldalán egy olyan fényképet osztott meg, amelyen ő látható Soros Györggyel és a legkisebb fiával, Alex Sorossal.

Fotó: Origo

A bejegyzés szövege eléggé egyértelművé teszi, hogy miről lehetett szó a találkán.

– Megbeszéltük az alapjogok helyzetét Európában Sorossal. Az Open Society értékei állnak az EU lépéseinek szívében

– idézi a bejegyzést az Origo.

Korrupció gyanújával tartóztatták le

A portál összeállításában ismerteti, Vera Jourovát néhány évvel ezelőtt korrupció gyanújával tartóztatták le a prágai repülőtéren. Az Európai Bizottság alelnöke megszenvedte az előzetes letartóztatást, elvesztette a családját és a munkáját.

Jourová végül 300000 euróra perelte a cseh államot, de saját rossz tapasztalatai sem tartották vissza az uniós alapszerződés értékeinek őrzőjét attól, hogy bírósági ítéletek nélkül hirdessen ítéletet Magyarországról, a magyar emberek demokratikus választási lehetőségeiről, vagy a magyar miniszterelnökről – írja az Origo a V4NA hírügynökség korábbi beszámolójára hivatkozva.

Kenőpénzt fogadott el, előzetes letartóztatásba került

Az Európai Bizottság alelnöke korábban még annak volt a híve, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Főleg akkor, amikor 2006-ban Prágában letartóztatták, mert a vád szerint a cseh kormány regionális fejlesztésért felelős helyettes államtitkáraként 2 millió cseh korona (mintegy 70000 euró) kenőpénzt fogadott el a Budisov kastélyának felújítására szánt uniós támogatásból.

Mivel az ügyészség egy titkos hangfelvételen kívül nem talált elegendő bizonyítékot Vera Jourová ellen, a jogászból lett politikus beperelte a cseh államot (a hangfelvételen a korrupciós ügy egyik főszereplője azt mondta egy építésznek, hogy Vera kap kétmillió koronát). Eredetileg 8,5 millió cseh koronára (kb. 300 ezer euró) tartott igényt a fogva tartása idején kiesett bevételeire hivatkozva, amiből végül 3,5 millió koronát (120 ezer euró) megkapott.

Jourová 33 napot töltött előzetes letartóztatásban, majd a cseh ügyészség 2008 nyarán felmentette arra hivatkozva, hogy nem találtak elegendő bizonyítékot ellene. Jourová megszenvedte az előzetes letartóztatást, bár nem nyert egyértelmű bizonyítást bűnössége, férje elhagyta.

A Momentum segített neki Magyarország támadásában

Az Origo emlékeztet, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője háromnaponta beszélt Vera Jourovával arról, hogy mi kerüljön a Magyarországról szóló jelentésbe. Ezt maga Donáth Anna mondta egy videókonferencián, amit momentumosokkal tartott. A felvételt korábban a Hír TV hozta nyilvánosságra.

Donáth Anna azt is mondta, hogy az általa új Sargentininek nevezett Gwendoline Delbos-Corfielddel is rendszeresen beszélt Magyarországról.

– Ő az, aki továbbviszi a magyar ügyet

– mutatta be a francia képviselőt a momentumosoknak. Ez azóta be is bizonyosodott, Sargentinihez hasonlóan Delbos-Corfield is hazug jelentést nyújtott be az EP-nek, amelyet persze a szélsőbaloldal vezetésével megszavaztak.

A teljes összeállítás az Origo oldalán olvasható.

Korábban írtuk