Fotó: MTI/Országgyûlés Sajtóirodája
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j3) és Salva Papuasvili, a georgiai parlament elnöke (b3) megbeszélést folytat Tbilisziben 2023. szeptember 18-án

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a hivatalos látogatáson Georgiában tartózkodó Kövér László úgy tapasztalta, hogy elvitathatatlan az az előrehaladás, amelyet Georgia elért az Európai Unióhoz történő közeledésben. A magyar politikus most másodszor látogatott az országba, Kövér László először 2011-ben járt Georgiában.

Hirdetés

A magyar Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy az európai intézményeknek nagyon sürgősen pótolnia kell azt a mulasztást, hogy Georgia – Ukrajnával és Moldovával ellentétben – nem kapta meg a tagjelölti státuszt.

Kifejtette: Georgia egyrészt azért érdemli meg ezt a minősítést, mert a keresztény Európa része, a második legrégebbi keresztény állam. „Márpedig a mi felfogásunkban Európát a kereszténység teszi azzá, ami” – fogalmazott.

A magyar parlament elnöke szerint Georgiát azért is megilleti a tagjelölti státusz, mert a csatlakozásra váró tagállamok rangsorának elején van, ami a jogharmonizáció előrehaladottságát illeti. Georgiának igenis helye van az Európai Unió tagállamai között, Magyarország ezt a véleményét továbbra is hangoztatni fogja, és amennyiben módjában áll, segíteni is fogja a folyamatot – közölte.

Emlékeztetett arra, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az EU soros elnöki posztját, és reményét fejezte ki, hogy akkor Georgia már előrébb tart ebben a folyamatban. Magyarország támogatása nemcsak az európai uniós, hanem a NATO-tagságra is vonatkozik – folytatta Kövér László.

A házelnök elmondta, a nyugati közösségnek garantálnia kell Georgia biztonságát, és ebben a pillanatban erre a NATO az egyedüli lehetőség ebben a térségben. Kijelentette: kiállunk Georgia területi integritása és szuverenitása mellett.

Reméljük – mondta – , hogy azzal a stratégiai türelemmel, a határozott, rossz kompromisszumokat nem vállaló magatartással, amivel Georgia kezeli a helyzetet, el lehet jutni oda, hogy helyreállítható lesz az ország területi integritása az Oroszországgal való megbékélés révén a nemzetközi közösség támogatásával.

Kövér László támogatását fejezte ki a két ország közeljövőben tartandó közös kormányülés iránt is. Véleménye szerint a magyar parlamentben a kormány- és az ellenzéki pártok között nincs különbség abban, hogy szorosabbá kell fűzni a két ország közötti kapcsolatokat.

Az Országgyűlés elnöke felajánlotta segítségét Georgia euroatlanti integrációja parlamenti folyamatának támogatásához. A sajtófőnök ismertetése szerint Salva Papuasvili rendkívül fontosnak nevezte a magyar támogatást Georgia európai uniós integrációjában.

Elmondta, a magyar házelnökkel beszéltek a két ország közötti együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről és arról, hogy Georgia milyen előrelépést ért el az Európai Bizottság 12 ajánlásának végrehajtásában.

A látogatás során a házelnök tárgyalt Levan Davitasvili miniszterelnök-helyettessel, gazdasági és fenntartható fejlődésügyi miniszterrel, valamint David Szongulasvilivel, a parlament ágazati gazdasági és gazdaságpolitikai bizottságának elnökével.

Kövér László Tbilisziben megkoszorúzta a Georgia területi épségéért életüket áldozott hősök emlékművét.

Korábban írtuk