Az árstopok kiterjesztésének kérdése régóta lóg a levegőben, de másfél hete egészen konkrétan napirenden van, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a Kossuth rádióban, hogy a kormány kibővíti az árstopos termékek listáját. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tegnap már arról beszélt, hogy erről napokon belül döntenek fognak. A Világgazdaság összegyűjtötte, hogy külföldön milyen példák vannak az ársapkákra.

Hirdetés

A német kormány néhány napja jelentette be, hogy lépéseket tesz a rezsiválság enyhítésére. A földgáz, a távhő és az villamos energia árát egyaránt az előző évi fogyasztás nyolcvan százalékának erejéig korlátozzák, a lakossági fogyasztóknál a kilowattóránkénti 12 centes, 9,5 centes, illetve negyvencentes szinten. A kedvezményes közlekedési bérlet havonta 49 euróba kerül majd. A támogatásokat fokozatosan, a következő hónapokban vezetik be, és a tervek szerint 2024 tavaszán vonják vissza. Sőt: a gázfelhasználóknak a decemberi számlát sem kell kifizetniük. 

Horvátország október 1-jétől március 1-jéig felső határt szab a villamosenergia-áraknak, hogy segítse a vállalatokat és a háztartásokat az emelkedő infláció és az energiaválság leküzdésében. A háztartásoknak a villamos energia árát hathavi fogyasztástól függően megawattóránkénti 59 eurós és 88 eurós összegben maximálják.

Románia nagyon aktív az árak befagyasztásában: a kormány 2023. augusztus 1-jéig meghosszabbította azt az április óta hatályos ársapkarendeletet, ami 255 kilowattórában határozta meg azt a havi villamosenergia-fogyasztást, ami a kilowattóránként 0,8 lejes (egy lej 84 forint) ársapkával védi a lakossági fogyasztókat a piaci áraktól. Akik túllépik az ársapkarendeletben meghatározott fogyasztási küszöböt, azoknak a piaci árat kell fizetniük az elhasznált villanyáramért.

Korábban írtuk

Előfordul, hogy nem kormányok, hanem vállalatok hozzák meg a lépést: a francia Carrefour kiskereskedelmi vállalat augusztusban jelentette be, hogy  november 30-ig befagyasztja száz hétköznapi szükségleti cikk árát a szardíniakonzervtől kezdve a rizsen át a mosogatószerig.

 Májusban a szintén francia Leclerc szupermarketcsoport közölte, hogy árstopot vezet be a 120 leggyakrabban vásárolt termék árára.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.