Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezető szerepet tölt be az uniós külső határok védelmének ügyében – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy német lapinterjúban.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa a Süddeutsche Zeitung című liberális lapnak arra a kérdésére, hogy ki kell-e zárni a Fideszt az EPP-ből, rámutatott, hogy az EPP vezetői már eldöntötték, hogy a Fidesz a párt tagja marad.
    
Hozzátette, hogy „a sokszínűség Európájában élünk, és csak akkor lehetünk erősek, ha ösztönözzük az összetartást”.
    
Nem akarom, hogy sok kelet-európai másodosztályú európainak érezze magát – húzta alá az osztrák külügyminiszter.
    
Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor „Európa-ellenes irányvonala” nem a szorosabb együttműködés melletti kiállás bizonyítéka, Sebastian Kurz azt mondta, hogy az uniós külső határok védelmében „Orbán és a kelet-európai országok vezető szerepet” játszanak.
    
Szakítani kell a világot „jókra és gonoszokra” felosztó hozzáállással, és „fel kell hagyni az erkölcsi felsőbbrendűséggel” – mondta az osztrák diplomácia vezetője, kiemelve, hogy „a menekültkérdésben a Németország és sok osztrák és svéd politikus által kijelölt út teljes mértékben rossz volt, és nem felelt meg az európai jognak”.
    
Az elsősorban a migrációs válságról szóló interjúban Sebastian Kurz arról is beszélt, hogy kezdettől fogva ellenezte a „nyitott határok politikáját”, és arra törekedett, hogy megszüntesse hazája „totális túlterheltségét”, amely nemcsak Ausztriát, hanem Németországot is jellemezte 2015-ben.
    
Igyekszem azt tenni, amit helyesnek tartok, és nem engedni a civil szervezetek, bizonyos érdekcsoportok vagy a média nyomásának – hangsúlyozta Sebastian Kurz.
    
A többi között kifejtette, hogy 2015-ben a sajtó egy része megpróbált valami mást „eladni”, mint a valóság. Úgy állították be a helyzetet, mintha többnyire nők és gyermekek érkeznének, holott túlnyomórészt fiatal férfiak jöttek. 
    
Továbbá megjelentettek kutatásokat, amelyek azt sugallták, hogy a gazdaságnak szüksége van ezekre az emberekre, és azonnal el is kezdhetnek dolgozni – tette hozzá.
    
Ezt „mindig is abszurdnak találtam’”, hiszen „úgy tettek, mintha mindenekelőtt jól képzett emberek jönnének hozzánk, ami természetesen nem igaz” – mondta az osztrák külügyminiszter.

MTI