Eva Kaili, az Európai Parlament egykori alelnöke az európai parlamenti korrupciós botrány kulcsfigurája Kuvaitnak is lobbizhatott, erre utalnak legalábbis azok a tények, amelyek egészen tavaly októberig vezetnek vissza – ismerteti a portál.

Hirdetés

A kuvaiti miniszterelnökkel találkozott Eva Kaili

A korrupcióval vádolt és fogvatartott baloldali görög képviselő ugyanis ezen a napon találkozott Ahmad Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah kuvaiti miniszterelnökkel. A tárgyalásokon az Európai Parlament alelnökét kísérő küldöttség is részt vett, a hivatalos közlemények szerint a kölcsönös érdeklődésről és az együttműködésről esett szó.

Hét embert végeztek ki akasztással Kuvaitban

Kaili azonban nem valószínű, hogy azért utazott, hogy megvédje a kuvaitiak emberi jogait. Ennek bizonyítéka, hogy mindössze 16 nappal a találkozó után, Kuvaitban hét embert végeztek ki akasztással. Sőt, ezekre a kivégzésekre akkortájt került sor, amikor egy másik nehézsúlyú korrupt politikus, Margaritisz Szkínasz az emírségbe látogatott „jó kapcsolatokat ápolni.” A kivégzettek között egyébként két nő és öt férfi volt, akik különböző nemzetiségűek voltak: négy kuvaiti, egy szíriai, egy pakisztáni és egy etiópiai – számol be az Origo.

Mindezek ellenére december 1-jén az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága megszavazta, hogy a kuvaiti állampolgárokat mentesítsék az EU-ba való beutazás vízumkötelezettsége alól. Bár Kaili nem volt tagja a testületnek, elment és szófogadóan támogatta az ügyet.

Eva Kaili ügyvédje, Michalis Dimitrakopoulos az ügyfele védelmében azt állította, hogy amikor Katarba és Kuvaitba utazott, ahol több találkozót is tartott, akkor egy olyan tervet követett, amelyet az európai diplomácia jelenlegi főképviselője, Josep Borrell külügyi, valamint Ylva Johansson belügyi biztos 2019-ben hozott létre az Öböl-menti országokkal való együttműködésre.

Az Origo cikke szerint a fent leírtak két fontos kérdést is felvetnek.

Egyrészt, vajon mi mindent kaphatott, és mennyi mindent ígértek meg Eva Kailinek és társainak Kuvaitban, cserébe a nekik kedvező szavazatokért? Másrészt, vajon Borrell és Johansson is tudtak a megvesztegetésről?

Három másik személy is előzetes letartóztatásban van

Eva Kailin kívül három másik személy is előzetes letartóztatásban van bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció vádjával, köztük élettársa, Francesco Giorgi parlamenti tanácsadó és Niccolo Figa-Talamanca, a No Peace without Justice nevű civil szervezet vezetője.

A negyedik pedig az a Pier Antonio Panzeri volt baloldali európai parlamenti képviselő, aki a Fight Impunity nevű civil szervezet alapítója, és akin keresztül a képviselőkkel való kapcsolatfelvétel történt, továbbá akit az ügy főkolomposának tartanak.

Panzeri nemrég alkut kötött az ügyészséggel: enyhébb büntetésért cserébe kész kitálalni a bűnbanda tagjairól és tevékenységeiről. Többek között angol, francia, német és olasz európai parlamenti képviselők nevei kerülhetnek elő.

Az Origo cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk