Hirdetés

„A fekete-tengeri kezdeményezés alternatívájaként a miniszterek a leginkább rászoruló országoknak szánt olyan gabonaszállítási lehetőségeket vitattak meg, amelyek nem függnek Kijev és nyugati irányítóinak aknamunkájától” – ismertette a telefonbeszélgetés tartalmát az orosz diplomáciai tárca.

A felek ezenfelül megbeszélést folytattak a regionális eseményekről, különös tekintettel a legfrissebb ukrajnai fejleményekre. Moszkva és Ankara az egyeztetés folytatásában állapodott meg – tette hozzá a minisztérium.

Megvitatták mindemellett a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében végzett közös munkát is.

„Lavrov megerősítette, hogy a gabonamegállapodás végrehajtását július 18-tól felfüggesztették, mert az Oroszország-ENSZ megállapodás orosz félre vonatkozó részét nem teljesítették, különös tekintettel az orosz banki átutalások, valamint a biztosítások és a szállítmányozási logisztika blokkolására, az ország külföldi vagyonának zárolására, illetve arra, hogy akadályozták mezőgazdasági termékeinek és műtrágyáinak eljutását a globális piacokra” – közölte a tárca. Hozzátette, hogy a megállapodás „gyakorlatilag elvesztette humanitárius jellegét”, mivel azt „Kijev nyíltan kereskedelmi célokra használta fel”.

Korábban írtuk

A gyakorlatban ez a Fekete-tenger észak-nyugati hajózási útvonalain a biztonsági garanciák megvonását, a tengeri humanitárius folyosó és az isztambuli közös koordinációs központ megszüntetését jelenti – ismertette a minisztérium, amely szerint a beszélgetést a török fél kezdeményezte.