„Egyesíteni kell az erőket a Nyugat zsarolási kísérleteivel és a nemzetközi jogszabályokba ütköző, egyoldalú nyomásgyakorlással szemben” – fogalmazott Lavrov venezuelai kollégájával, Yván Gil Pintóval tartott sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy a világ „többpólusú”.

Hirdetés

Brazília után Venezuela Lavrov latin-amerikai körútjának második állomása. A tervek szerint ellátogat még Kubába és Nicaraguába is.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: „Venezuela, Kuba és Nicaragua olyan országok, amelyek a saját útjukat járják”. Mindhárom országban szocialista ihletésű kormányok vannak, és feszült a viszonyuk az Egyesült Államokkal.

Lavrov kitért az országa által indított ukrajnai háborúra is, arról biztosítva hallgatóságát, hogy az ukrajnai helyzetet és a világ más konfliktusait az ENSZ Alapokmányának az államok szuverén egyenlőségére vonatkozó elvei és a biztonság oszthatatlanságának elve alapján fogják megoldani.

Korábban írtuk

Hozzátette: „A mi feladatunk, hogy biztosítsuk az ENSZ alapokmányának teljes körű alkalmazását és azt, hogy az önrendelkezési jogot ne nyomják el, ha a Nyugatnak úgy tarja kedve”.

Venezuela a néhai Hugo Chávez államfő időszaka (1999-2013) óta Oroszország egyik legfontosabb szövetségese, és az elmúlt másfél évben is többször kifejezte támogatását Moszkva és Vlagyimir Putyin iránt. Oroszország pedig régebben segített Venezuelának az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak által bevezetett szankciók kijátszásában.