Fotó: MTI/AP/Borisz Grdanoszki
Hirdetés

Lemondását a Vesti.mk szkopjei hírportál közlése szerint maga a miniszterelnök jelentette be kedden, közölve, hogy az ideiglenes kormányban az ellenzéknek is jutnak miniszteri helyek, és már vasárnap megválasztják.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) közölte, tartózkodni fog a szavazáskor. „Van még idő vasárnapig, hogy mindenki átgondolja, és az átmeneti kormányra szavazzon” – húzta alá Dimitar Kovacsevszki, aki szerint sehol a világon nincs olyan, hogy egy párt minisztereket javasol, de aztán közli, hogy nem fog rájuk szavazni.

Az északmacedón törvények szerint ahhoz, hogy átmeneti kormány alakulhasson a parlamenti választások előtt, a miniszterelnöknek száz nappal a tervezett voksolás előtt kell beadnia lemondását. Az átmeneti kormányban a legnagyobb ellenzéki pártnak két miniszteri hely jár – a belügyi és a munkaügyi tárca -, valamint miniszterhelyettesei lehetnek három tárcánál.

A kormánykoalíció megállapodása szerint az átmeneti kormányt az eddigi házelnök, a legnagyobb albán kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért politikusa, Talat Xhaferi vezeti majd.

Korábban írtuk

A parlamenti választásokat május 8-án, szerdán tartják az elnökválasztás második fordulójával egy időben. Az elnökválasztás első fordulója április 24-én lesz.