A lengyel kormány a jogrendet és az alkotmánybíróság pluralizmusát akarja visszaállítani – szögezte le Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter abban a kedden közzétett levélben, melyben Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság (EB) alelnökének megkeresésére válaszolt.

Timmermans december végén küldött két nyílt levelet az új lengyel kormánynak. Az egyikben a körvonalazódó közmédiareform iránt érdeklődött, ezt a múlt héten Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter megválaszolta. Ziobro kedden ismertetett válasza Timmermans másik levelére vonatkozik, melyben a bizottsági alelnök a jogállamiság tiszteletben tartására szólította fel Lengyelországot, és azt kérte, a kormány ne hajtsa végre az alkotmánybíróság reformját azelőtt, hogy megvizsgálták volna annak hatását a testület függetlenségére.

Ziobro fájlalja, hogy Timmermans nem az Európai Bizottság és a lengyel igazságügyi tárca között szokásos munkakapcsolatokat használva próbált hiteles tájékoztatást szerezni a jelzett témában. „Az ön megalapozatlan vádjairól és jogosulatlan következtetéseiről először a sajtóból értesültem, csak ezt követően a hivatalos levelezésből” – mutatott rá a lengyel miniszter, aki emiatt „a demokratikusan megválasztott parlamentre és egy szuverén állam kormányára kifejtett nyomásgyakorlás” kísérleteként értelmezi Timmermans levelét.

A miniszter csodálkozásának ad hangot amiatt, hogy Timmermans csak a Jog és Igazságosság (PiS) kormányra lépését követően érdeklődött a lengyel alkotmánybíróság helyzete iránt. Úgy értékelte, ennek működését „drasztikus módon megzavarta” az, hogy az októberi parlamenti választásokat megelőzően az akkor kormányzó Polgári Platform (PO) megváltoztatta a testület egyharmadának összetételét. Ziobro ezzel a PO által megszavazott, a PiS által a választások után érvénytelenített törvénymódosításra utalt, melynek alapján az előző parlament a 15 tagú testület 5 bíráját kicserélte.

Az új lengyel kormány arra törekszik – írja Ziobro – hogy helyreállítsa a jogrendet, és biztosítsa az alkotmánybíróság szabályos működését, mindenekelőtt pedig pluralizmusát. A miniszter szerint az erre irányuló lépések a kabinetnek a demokratikus jogállam elveibe vetett „mélységes hitét” fejezik ki. „Remélem, hogy a fentiek alapján e törekvésünkben Önben szövetségesre találunk” – írja, megjegyezve, hogy a jövőben nagyobb visszafogottságot kérne Timmermanstól „egy szuverén, demokratikus állam parlamentjének és kormányának kioktatásában és megfenyítésében”. A levél végén Ziobro lengyelországi látogatásra hívja meg a bizottsági alelnököt.

A lengyel alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása és működési szabályainak módosítása heves belpolitikai vitát és külföldi bírálatokat váltott ki. A témával az uniós biztosok szerdai megbeszélésén is foglalkoznak, melynek egyik pontja a jogállamiság lengyelországi helyzetéről szóló orientációs vita lesz.

MTI