Volodimir Zelenszkij az ENSZ Közgyűlése előtt mondott beszédével valószínűleg átlépett egy határt a lengyeleknél. Mint arról beszámoltunk, burkoltan, az ország megnevezése nélkül, de gyakorlatilag azzal vádolta egyik legfontosabb és leghűségesebb szövetségesét, hogy az oroszokat segíti, márpedig a lengyeleket nehéz ennél jobban megsérteni.

Hirdetés

Nem is késett a lengyel válasz, Andrzej Duda fuldokló emberhez hasonlította Ukrajnát, aki kapkod, és magával rántja a segítségére sietőket, Mateusz Morawiecki miniszterelnök pedig bejelentette, hogy nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának.

Azóta mindkét fél finomított valamelyest az álláspontján, de hogy milyen mélyre hatolt a tőrdöfés a lengyeleknél, azt jól jelzi, hogy Morawiecki egy pénteken Swidnikben tartott nagygyűlésen is visszatért a témára.

Szeretném megmondani Zelenszkij elnök úrnak, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogy azt nemrég tette az ENSZ-ben tartott beszédében. A lengyelek ezt soha nem fogják megengedni, és a lengyelek jó hírnevének védelme nemcsak az én kötelességem és becsületem, hanem a lengyel kormány legfontosabb feladata. A jelenlegi geopolitikai kontextusban minden érdekünket meg fogjuk védeni, és tudjuk, hogyan kell ezeket az érdekeket alakítani

– idézi a miniszterelnököt a Wyborcza lengyel napilap.

Korábban írtuk

Hogy milyen hatással lesznek az elmúlt napok eseményei hosszú távon a lengyel–ukrán kapcsolatokra, azt csak az idő mutatja meg, az viszont szinte bizonyos, hogy a korábbi szintre aligha állnak vissza.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.