Fotó: ShutterStock.com/Suchawalun Sukjit (illusztráció)
Hirdetés

A tanítókat PCR-teszteknek vetik alá – közölte Adam Niedzielski a TOK FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva.

Korábban az egészségügyi tárca csak három dél-lengyelországi vajdaságra vonatkozóan, szúrópróbaszerűen jelentette be a tanárok tesztelését, Niedzielski szerdai bejelentése alapján viszont az egész országra kiterjesztik a vizsgálatokat. Az egészségügyi tárca szóvivője szerint a tesztelés önkéntes lesz.

Lengyelországban az általános és a középiskolákban a tanévet hagyományos oktatással kezdték el, a távoktatás fokozatosan, október közepétől indult újra.

A tantermekbe való visszatérést a kormány a járványhelyzet alakulásától teszi függővé; az oktatásügyi miniszter korábban kilátásba helyezte, hogy a január 17-ig tartó téli szünet után elsőként az alsó tagozatos gyermekek állhatnak át a hagyományos oktatásra.

Korábban írtuk

Közben az országos vakcinálási program keretében a tanárokat abba a csoportba sorolták be, amely elsőbbséget élvez a 65 évnél idősebb emberek és a rendfenntartó erők mellett.

Vasárnaptól Lengyelországban az úgynevezett zéró csoport – az egészségügy dolgozók – oltása zajlik, egy nap alatt az országszerte kijelölt 72 oltóhelyen 6300 embert oltottak be. A politikusok közül csak azokat oltják be, akik orvosi végzettséggel rendelkeznek.

A karácsonyi ünnepek után Lengyelországban jelentősen csökkent a kimutatott új fertőzések és halálozások száma, amit a tesztelés korlátozásával is összefüggésbe hoznak. Szerdán viszont magasabb, a karácsony előtti szinthez közeli növekményt, 12 955 fertőzést regisztráltak a közel 38 millió lakosú országban. Kifejezetten a Covid-19-fertőzés szövődményeiben egy nap alatt 125-en, a Covid-19 és más betegségek együttes következményeként pedig 440-en hunytak el.