Abdulhamid Mohammed Dbeibah televíziós beszédében közölte: „erőink kedden elfogták az Iszlám Állam terrorszervezet egyik vezetőjét, aki részt vett az országunk intézményei és elesett tisztségviselői ellen irányuló terrorcselekmények tervezésében és irányításában”.

Hirdetés

A műveletet a Különleges Elrettentő Erők (Rada Erők) és a 444-es Brigád közösen hajtotta végre Tripoli egyik keleti elővárosából kiindulva – közölte a kormány médiahivatala, amely nem szolgált további részletekkel a dzsihadista személyazonosságáról vagy állampolgárságáról.

Dbeibah tévébeszédében egyben megerősítette kormánya elkötelezettségét a „terrorizmus minden formája elleni küzdelem iránt”.

Öt éve, 2018. május 2-án 14 ember halt meg a líbiai Legfelsőbb Választási Bizottság székhelye ellen Tripoliban elkövetett öngyilkos merényletben, amelynek elkövetéséért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Még abban az évben, szeptember 10-én a dzsihadista csoport öngyilkos merényletet hajtott végre a Líbiai Nemzeti Olajtársaság (NOC) székhelye ellen a főváros szívében, amelyben két ember meghalt, tíz munkatárs pedig megsebesült.

Három hónappal később, december 25-én három ember, köztük egy líbiai diplomata halt meg a szintén az Iszlám Állam által vállalt, az ország külügyminisztériuma ellen elkövetett terrortámadásban.

Az ország biztonsági szerveinek Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta tartó szétesését kihasználva az országszerte számos halálos áldozatot követelő támadást végrehajtó Iszlám Állam erődítményeket hozott létre a keleti Dernában és az észak-középső Szirtében, ahonnan 2018-ban, illetve 2016 végén kiszorították fegyvereseit.

Korábban írtuk