Vlagyimir Putyin orosz elnök az újraválasztási kampányát támogató aktivistákkal találkozva szerdán közölte, hogy az önkéntesekből álló Vetyerani önálló diverziós és rohamdandár elérte a Donyecktől északra fekvő Avdijivka külkerületét, ahol 19 épületet az ellenőrzése alá vont.

Hirdetés

Az orosz védelmi minisztérium szerint hat ukrán roham a kupjanszki frontszakaszon hiúsult meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az „érintkezési vonal” mentén az ukrán fél vesztesége csaknem 900 katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 310-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy üzemanyagraktárt, egy német gyártmányú IRIS-T légvédelmi rakétarendszert, három harckocsit, tíz páncélozott harcjárművet, egy brit AS-90-es önjáró és egy M777-es vontatott amerikai tarackot, 9 HIMARS sorozatvető-rakétát, valamint 81 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Horlivka-Donyeck autópályán reggel két civil életét vesztette, egy pedig megsebesült, miután egy távirányítású repülőszerkezet eltalálta az őket szállító gépkocsi. Nova Kahovkában ukrán támadás következtében egy polgári lakos meghalt, egy másik megsérült.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy szerdán fogolycsere történt, amely során mindkét fél 195 hadifoglyot adott át. A fogvatartottak cseréjét az Egyesült Arab Emírségek segítségével sikerült tető alá hozni.

Ez volt az első ilyen esemény azt követően, hogy múlt szerdán az orosz légtérben lelőttek egy orosz szállítógépet, amely – moszkvai állítás szerint – 65 cserére váró ukrán hadifoglyot szállított. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán közölte, hogy az Il-76-ost ukrán területről Patriot amerikai légvédelmi rendszerrel lőtték le.

Korábban írtuk