A litván kémelhárítás még 2021-ben tett közzé képet egy körözött férfiről, aki Prigozsin néven utazott az országba. Ugyanez a kép található a most előkerült, szintén Prigozsin névre szóló útlevélben.

Hirdetés

Azonban az útlevelet „2020-ben Litvánia elleni információs támadás céljára használták” – írta szerdán a biztonsági szolgálat Facebook-oldalán.

A szolgálat szerint a dublőr alkalmazásával az európai szolidaritást szerették volna aláaknázni: azt akarták elhitetni, hogy Jevgenyij Prigozsin a rá – a Wagner tevékenysége miatt már korábban – kirótt nemzetközi beutazási tilalom ellenére belépett az európai uniós tagállam Litvániába. Az, hogy az útlevelet Prigozsin irodájában találták meg, Vilnius szerint arra enged következtetni, hogy a múlt héten az orosz vezetés ellen fellázadt üzletember is részese volt az összeesküvésnek.

„A litván hírszerzés megállapította: a dokumentum azt bizonyítja, hogy az információs támadást Jevgenyij Prigozsin által ellenőrzött emberek hajtották végre az orosz rendszer titkosszolgálataival összehangoltan” – áll a közleményben.

Korábban írtuk