Hirdetés

A jelentés szerint a szertartást néhány száz ember – felső állami vezetők, a törvényhozás tagjai, valamint a tudomány, a kultúra és a sport képviselői – jelenlétében a Függetlenség Palotájában, vagyis az államfői rezidencián rendezték meg. Az eskütételt nem jelentették be előre, és noha ezt a törvény előírja, nem közvetítették a televízióban.

Lukasenka az alkotmánynak megfelelően belorusz nyelven tette le az esküt. A Tut.by hírportál szerint a szerdai szertartásról több miniszternek sem volt tudomása, és nem kapott rá meghívót Dmitrij Mezencev minszki orosz nagykövet sem.

Az előző, 2015-ös eskütételi szertartáson mintegy ezer vendég volt jelen: a kormánytagok, a parlamenti képviselők és külföldi vendégek. Az utóbbiak között jelen volt Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt vezetője és Leonyid Kucsma volt ukrán elnök. Az eskütételt az elnökválasztás után két hónapon belül, vagyis október 9-ig kellett volna megrendezni. Lukasenka mandátuma november 5-én járt volna le.

Az ellenzék polgári engedetlenségre szólított fel, válaszul Lukasenka eskütételére

A rendszer bírálói azt állítják, hogy elcsalták az augusztus 9-i elnökválasztás eredményét. Lukasenkát szerdán beiktatták immár hatodik elnöki mandátumába, teljesen váratlanul, előzőleg be nem jelentett szertartás keretében – számolt be a BelTa helyi állami hírügynökség. Paval Latuska, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja a közösségi hálón azt írta, hogy ő és szövetségesei soha nem fogják elismerni, ahogy fogalmazott, „Lukasenka elcsalt választási győzelmét”.

Korábban írtuk

Az elnöki beiktatást amúgy különleges műveletnek minősítette az ellenzéki politikus, aki új elnökválasztás megtartását követelte. A lakossághoz fordulva hozzátette: „Felszólítunk mindenkit, hogy azonnal kezdjen polgári engedetlenségi kampányba”. Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter az elnöki beiktatást bohózatnak nevezte. Egyben megismételte országa álláspontját, hogy nem ismerik el Lukasenkát törvényesen megválasztott államfőnek.