Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Hirdetés

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök első hivatalos párizsi látogatásán Emmanuel Macron francia köztársasági elnök emlékeztetett az Olaszország és Franciaország közötti „oly egyedi viszonyra”.

„Ez a barátság számomra a legfontosabb, ennek köszönhetően bár léteznek viták, nézeteltérések, de azok mindig tiszteletteljes mederben folynak, mert egy minket meghaladó történetbe illeszkednek” – mondta Emmanuel Macron a sajtó képviselőinek, mielőtt megbeszélést folytatott Giorgia Melonival. A francia elnök közölte: „őszinte, ambiciózus és igényes párbeszédre” törekszik az olasz miniszterelnökkel.

Olaszország és Franciaország két egymásra utalt nemzet, amely központi szerepet játszik Európában. Elengedhetetlen a párbeszéd közöttük, hiszen a közös érdekeik nagyon is egybevágnak – mondta a találkozó előtt Giorgia Meloni.

„Nagyon remélem, hogy a mai megbeszélést követően még jobban és még többet fogunk tudni együtt dolgozni” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Bár Giorgia Meloni választási győzelmét és kinevezését követően informális keretek között találkozott Rómában Emmanuel Macronnal tavaly októberben, a migráció eltérő kezelése szinte azonnal diplomáciai feszültséget okozott a két ország között.

Novemberben, amikor Olaszország nem engedélyezte az Ocean Viking hajó kikötését fedélzetén 234 menedékkérővel, a francia kormány élesen bírálta és elfogadhatatlannak nevezte az eljárást. A hajó végül a dél-franciaországi Toulonban kötött ki.

Májusban Antonio Tajani, az olasz diplomácia vezetője a francia belügyminiszter, Gerald Darmanin bocsánatkérését követelte, miután az azzal vádolta meg az olasz kormányfőt, hogy „képtelen kezelni a migrációs problémákat, amelyekkel megválasztatta magát”. Antonio Tajani emiatt lemondta tervezett hivatalos párizsi látogatását is.

Macron és Meloni több nemzetközi eseményen is találkozott, mielőtt az olasz miniszterelnök elfogadta a több hónapja érvényes meghívást Párizsba, jóllehet hivatalosan azért érkezett a francia fővárosba, hogy a 2030-as Világkiállításra beadott római pályázatot támogassa. A pályázatot Franciaország egyelőre nem támogatja, inkább a szaúdi főváros, Rijád pályázata mögé állt be.

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint Emmanuel Macron és Giorgia Meloni 1 óra 40 perces megbeszélésén sikerült közös nevezőre jutni, még a migrációt illetően is, de a találkozó után semmilyen bejelentést nem tettek közzé.

Bár az olasz kormányfő is az együttműködés szükségességét hangsúlyozta, úgy vélte, hogy „konkrét előrelépések” szükségesek a legális bevándorlás előnyben részesítésével és az emberkereskedői hálózatok felszámolásával.

A francia elnöki hivatal szerint Párizs és Róma az Európai Unió új migrációs és menekültügyi paktumára támaszkodva kívánja a jövőben elkerülni az Ocean Vikingéhez hasonló konfliktusokat.

Az Elysée-palota arra is felhívta a figyelmet, hogy kinevezése óta Giorgia Meloni elkötelezettnek mutatkozik Ukrajna támogatásában és „nagyon mérsékelt” az Európai Unióhoz való viszonyban.

Az Európai Tanács június végi ülése és a július 11-12-én esedékes vilniusi NATO-csúcs előtt egyetértés mutatkozott közte és Emmanuel Macron között az ukrajnai háborút érintő kérdésekben – közölték.