Közeledik Európában az a pillanat, amikor nem szabad gyávának lenni – így fogalmazott kedden Emmanuel Macron prágai látogatása során. A Reuters közlése szerint a francia köztársasági elnök stratégiaváltást sürgetett, és azt mondta, gyávaság nem küldeni katonákat Ukrajnába.

Hirdetés

Az orosz–ukrán háborúra utalva arról is beszélt, tisztában kell lenni vele, hogy a kontinensre visszatért a háború. „Egyes hatalmak megállíthatatlanná váltak, és napról napra kiterjesztik fenyegetésüket” – figyelmeztetett. Macron álláspontja szerint, ha Európa tétlenül nézi a Kelet-Európában zajló háborút, azzal zöld jelzést ad a NATO Moszkvának arra, hogy újabb országokat támadjon. A francia elnök kijelentései kapcsán francia tisztviselők azt mondták, Macron kemény szavai mögött az áll, hogy ösztönözze a vitát a kontinensen és a NATO-ban.

Az elmúlt napokban sokszor a nemzetközi sajtó címlapjain találta magát a francia államfő, kijelentésével ugyanis – miszerint szárazföldi csapatokat kell Ukrajnába küldeni – nagy vihart kavart.

Korábban írtuk