Emmanuel Macron francia államfő hétfőn rendkívül tiszteletre méltónak nevezte Angela Merkel német kancellár döntését, hogy fokozatosan visszavonul a politikából.

Fotó: shutterstock.com, archív

Fotó: shutterstock.com, archív

Merkel hétfőn berlini sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem indul ismét pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson. A kormányfői tisztségről azonban nem mond le, de a jelenlegi, 2021-ig szóló lesz az utolsó kancellári ciklusa. 

„Ez az ő döntése, rendkívül tiszteletre méltónak és rendkívül méltóságteljesnek tartom” – hangsúlyozta a francia államfő az Elysée palotában tartott sajtótájékoztatóján. Macron kiemelte a német kancellár szilárd elkötelezettségét az európai értékek mellett, továbbá, hogy – mint fogalmazott – eddig is nagy bátorsággal vezette országát.

Macron – akinek Merkel legfontosabb európai szövetségese – ugyanakkor úgy értékelte: aggodalomra ad okot Merkel döntése tekintettel a jobboldali erők erősüdésére Németországban, illetve Európa-szerte. A francia államfő ezzel összefüggésben külön említette a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) pártot. Hozzátette: a jobboldali erők térnyerését nem egyszerűen németországi, hanem európai jelenségként látja. 

„Aggódom emiatt, de mindez motivál is” – mondta Macron. „Ha megerősödik a szélsőjobboldal, akkor ez azért van, mert más pártok nem tudnak válaszokat adni az emberek dühére, vagy aggodalmaira” – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: ezért van szükség „demokratikus és hiteles válaszra a demagógia minden formájával szemben”.

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter nyilatkozatban méltatta a német kancellár fontos szerepét az Európai Unió stabilizálásában, és támogatásáról biztosította Angela Merkelt hivatali ideje fennmaradó részére.

„A legfontosabb számunkra az a nyilatkozat, hogy Merkel asszony mandátuma végéig kancellár marad” – hangsúlyozta Czaputowicz.

Az amerikai kormány nem fűzött kommentárt a kancellár hétfői bejelentéséhez. 

„Ismert előttünk a bejelentés” – fogalmazott Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője washingtoni sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy német belpolitikai ügyről van szó, s megerősítette: az amerikai kormány továbbra is együtt kíván működni Angela Merkellel és a német kormánnyal.