Macron ezt akkor mondta, amikor Frank-Walter Steinmeier német államfő mellett beszélt háromnapos állami látogatásának első állomásán. Mindketten részt vettek a „Demokrácia fesztiválján”, amelyet a berlini kormányzati negyedben rendeztek az ország alkotmányának 75. évfordulója alkalmából.

Hirdetés

„Úgy gondolom, hogy olyan pillanatot élünk át Európánkban, amely egzisztenciális, mert valóban úgy gondolom, hogy Európánk meghalhat” – jelentette ki Macron, utalva egy áprilisban elmondott ünnepi beszédére.

A francia elnök arra buzdított, hogy a közelgő európai parlamenti választásokon az EU-párti erőkre szavazzanak, és figyelmeztetett, hogy az uniónak „még soha nem volt ennyi ellensége belül és kívül”, mint most. Az állítólagos belső ellenségek nyilvánvalóan az európai nacionalisták, akiknek felemelkedése kérdéseket vet fel magával a demokráciával kapcsolatban – állította Macron.

„Van egyfajta vonzalom a tekintélyelvűség iránt, amely a saját demokráciáinkban születik… és amely a nacionalizmust és más szélsőségeket is táplál kontinensünkön” – állította.

Korábban írtuk

Macron komor képet festett a kormányra kerülő „nacionalistákról”, azt állítva, hogy nem tudták volna kezelni a Covid-19-et, és „nem mutattak volna képességet arra, hogy reagáljanak a migrációs kihívásokra”, az éghajlatváltozás kérdéseire stb.

„Feladták volna Ukrajna támogatását Oroszországgal szemben, amit az összes nacionalista országokban támogatnak. És ezért a történelem nem lett volna ugyanaz” – állította az elnök.

„Mindezek miatt fontos, hogy az európaiakra szavazzunk” – zárta beszédét.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.