Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Hirdetés

„Örülök, hogy Ukrajnának egy igaz barátjával találkozhattam” – írta a találkozót követően Porosenko a Twitteren. Az ukrán elnök a nap folyamán Németországban folytatott megbeszéléseket Angela Merkel német kancellárral.

Zelenszkij szerint, akit TASZSZ orosz hírügynökség idézett, a francia elnökkel folytatott megbeszélés kiemelt témája a harci cselekmények leállítása volt a kelet-ukrajnai válságövezetben.

„Konstruktív találkozó volt, az ukrán társadalmat, illetve Ukrajna egészét érintő rendkívüli fontossággal bíró kérdéseket vitattunk meg” – mondta Zelenszkij.

A Radio France Internationale közszolgálati rádió korábban a francia elnök környezetének egyik forrására hivatkozva közölte: Macron találkozója Zelenszkijjel és Porosenkóval „a francia-ukrán kapcsolatok állapotának és a kelet-ukrajnai válság rendezési kilátásainak értékelését” szolgálja.

Franciaország az úgynevezett normandiai formátumban próbál közvetíteni a kelet-ukrajnai válság szereplői között. Párizs mellett Kijev, Moszkva és Berlin vesznek részt ebben a tárgyalási formátumban.

Ukrajnában április 21-én tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját. A legutóbbi, csütörtökön közölt közvélemény-kutatási adatok szerint Volodomir Zelenszkij támogatottsága 51 százalékos, Petro Porosenko pedig a szavazatok 21 százalékára számíthat.