Hirdetés

Orbán Viktor győzelemre játszik címmel jelent meg Thibaud Gibelin francia történész könyve az MCC Press gondozásában. A szerző – aki a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója – célja nem egy újabb életrajz írása volt a magyar miniszterelnökről, hanem az elmúlt évek európai és világpolitikájában nagy figyelmet kapó magyar álláspont hátterének feltárása.

A fordítás alapjául szolgáló eredeti mű 2020-ban jelent meg Pourquoi Viktor Orbán joue et gagne (Miért játszik és nyer Orbán Viktor) címmel Franciaországban, és éppen azért, mert a francia olvasóknak íródott, van mit elmagyaráznia. Gibelin könyvét Közép-Európa történetének áttekintésével kezdi, ez ugyanis elengedhetetlen a mai magyar gondolkodás megértéséhez, főleg annak fényében, hogy Franciaországból nézve Európát a közgondolkodás hagyományosan keletre és nyugatra osztja.

A magyar olvasónak mindig érdekes a külföldi nézőpont – mit látnak, mit értenek meg belőlünk mások, és mit tartanak velünk kapcsolatban fontosnak. Thibaud Gibeliné azért is értékes és fontos, mert törekszik az ezeréves magyar történelemből és a közép-európai sorsközösségből fakadó tapasztalatok megértésére. Gondolkodásában, megközelítésében megvan a legfontosabb alap, ami egyébként fájóan hiányzik ma az uniós politikából. Nem úgy tekint Magyarországra és a régióra, mint egy lemaradásban lévő térségre, amit csak az ideológiai gyarmatosítás emelhet fel a nyugati országok szintjére – jól ismerjük azt a fajta gondolkodást például az európai parlamenti képviselők nyilatkozataiból.

Olyan meghatározó témák kerülnek sorra a könyvben, mint a migrációs válság vagy éppen Soros Györgynek és hálózatának szerepe.

Korábban írtuk

A magyar gondolkodást, stratégiát Thibaud Gibelin okkal mutatja be az olvasónak. A francia szerző lapunk megkeresésére felidézte: először egyetemistaként figyelt fel a magyarországi politikai eseményekre, igazán azonban 2014–18 között – amikor az Európai Parlamentben dolgozott – ismerte fel, mennyire meghatározóvá vált Magyarország álláspontja, különösen a migráció kérdésében. Mint mondta, amikor 2018-ban a Fidesz újabb kétharmados győzelmet aratott a parlamenti választásokon, a francia liberális kommentátorok képtelenek voltak megfejteni, mi történt.

Könyvével szerette volna elmagyarázni a francia olvasóknak a konzervatív kormány sorozatos győzelmeinek hátterét, a francia médiában ugyanis hamis képet festettek minderről.

– Meg akartam mutatni, hogy lehetséges egyszerre konzervatívnak és sikeresnek lenni – hangsúlyozta.

Thibaud Gibelin azt is célul tűzte ki, hogy történelmi perspektívában mutassa be Közép-Európát, a régió kultúráját, saját nézőpontját, a franciák ugyanis leginkább a saját nézőpontjukra összpontosítanak, ami szerint Franciaország az európai civilizáció, a nyugati világ közepe, minden más körülötte pedig periféria.

Kérdésünkre, hogy mit tanulhatnak a francia politikusok a magyar tapasztalatokból, Thibaud Gibelin azt mondta, hazánk jó példa arra, hogy az uniós szerződések mellett is képes egy ország növelni a mozgásterét és képviselni az érdekeit, ha megvan a kellő politikai akarat. Franciaországnak pedig eleve nagyobb a mozgástere, jegyezte meg.

Magyarország szerepéről az európai politikában a szerző elmondta, a migráció, „a posztnyugati világ” értékeinek ügyében megfogalmazott magyar álláspont minden európai ország számára mintául szolgálhat. Nagyon fontosnak nevezte a külpolitikát is, a keleti nyitás nemcsak Magyarországnak hasznos, hanem megmutatja azt is, hogy lehetséges pragmatikusan partnerségeket létrehozni a nyugati világon kívül is. Thibaud Gibelin kiemelte azt is, hogy az ukrajnai háború ügyében Magyarország kezdettől fogva a béke mellett áll ki ahelyett, hogy eszkalálni akarná a konfliktust.