Fotó: MTI/AP/Rene' Rossignaud
Európába igyekvõ illegális bevándorlók a ruhájukat szárítják a máltai kormány által az elszállásolásukra bérelt turistahajók egyikén a Földközi-tengeren, mintegy 20 kilométerre a máltai partok elõtt 2020. június 2-án. A hajókon tartózkodó több mint 400 migránst több akció keretében mentették ki az embercsempészek gumicsóakjairól április vége óta. Málta arra vár, hogy az Európai Unió tagállamai vállalják a migránsok befogadását, addig nem engedi õket partra szállni
Hirdetés

A közlemény szerint az elhelyezést az Európai Bizottság hangolja össze, és olyan migránsokra is kiterjed, akik hetek óta turistahajókon vesztegelnek máltai vizeken.

Hogy mely országok kötelezték magukat a befogadásra, azt Vallettában nem fedték fel.

Málta lezárta kikötőit áprilisban a koronavírus-járvány elleni védekezésül, és tudatta az EU-val, hogy nem tudja garantálni a forrásokat a tengeri mentőakciókhoz. Április vége óta a szigetország kormánya négy hajót bérel a tengerből fedélzetre vett migránsok ideiglenes elhelyezésére, ami hétfői közlés szerint eddig már 1,7 millió euróba (csaknem 550 millió forintba) került.

Korábban írtuk