„Betelt a pohár!” – fakadt ki Morawiecki kedden az X-en (volt Twitter). Kijelentette: a demokratikusan megválasztott parlament többséget képviselő kormány miniszterelnökeként nem engedi meg, hogy valaki „ilyen súlyosan becsmérelje a lengyel nép választását”.

Hirdetés

A lengyel kormányfő felidézte: Manfred Weber „azon EP-frakció német vezetőjeként”, amelyhez a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) tartozik, a „legyőzendő” pártok közé sorolta vasárnap a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosságot (PiS). „Ellenségnek nevezett bennünket, ez már nem az első ilyen kijelentés. Elég ebből!” – fogalmazott Morawiecki.

Ezzel arra utalt, hogy Weber a ZDF német televízióban kijelentette: minden pártnak el kell fogadnia a jogállamiság elvét, és amelyik ezt nem teszi, „mint például a német AfD, a francia Le Pen (vezette) vagy a PiS Lengyelországban, az az ellenségünk, és le fogjuk győzni”.

Morawiecki ezért október 2-ára tévévitára invitálta Webert. „A demokratikus szabályok megsértésével vádol bennünket? Tessék ezt tévévitában lengyelek millióinak szemébe mondani!” – írta. Hozzátette: a következő napokban kész megbeszélni egy ilyen „ütközet” részleteit.

„Ha a németek elismerik, hogy bele akarnak avatkozni a lengyelországi választásokba, akkor álljanak ki nyílt sisakkal!” – tette hozzá. Felszólította az EPP frakcióvezetőjét, hogy ezúttal ne vegye igénybe Donald Tusk segítségét.

A PO az EPP tagja az Európai Parlamentben, a párt élén Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács és az EPP volt elnöke áll. A PO elnöke október 1-jére Varsóba ellenzéki tüntetést jelentett be.

Weber már júniusban is kijelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapnak: frakciója „a radikálisokat kizáró irányvonal” mellett áll ki, és ennek jegyében „tűzfalat épít” a PiS-szel szemben.

„Az egyetlen erő vagyunk, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti az országot Európába” – mondta. A lengyel kormányszóvivő akkor szintén a közeledő lengyel parlamenti választások befolyásolásával vádolta meg a német politikust.

Korábban írtuk