Olena vagyok Lembergből, ma 2024 április 14-e van. Munkács gyönyörű városában vagyok, a hátam mögött pedig a helyi hadkiegészítő parancsnokság épülete áll. Kárpátalja megye határánál megállítottak minket, igazoltattak, és a barátomat, Arszent a rendőrök kitessékelték az autóból. Kis idő múlva azt láttuk, hogy egy buszba tuszkolták és elhajtottak vele, mi pedig követni kezdtük” – kezdte történetét a Híradóban latható felvételen egy fiatal nő, akinek a barátját a munkácsi hadkiegészítő parancsnokságra vitték az igazoltatás után.

Hirdetés

A férfihez nem engedtek senkit, majd pár óra fogság után a szlovák zöldhatár mellett tették ki őt és néhány társát, hogy a határőrség letartóztathassa és menekülőknek nyilváníthassa őket. Ilyen esetekben többnyire azonnal mozgósítják az elfogottakat. Azóta erről a férfiról sem tudnak semmit szerettei.

Kidobják az embereket a szlovák határ mellett, és még élvezik is az eljárást. Háború van országunkban, és míg korábban azon nevettünk, hogy az oroszok hogyan mozgósítanak, addig nálunk ez történik a szlovák határ mellett. Így dolgoznak a munkácsi hadkiegészítő katonái” – tette hozzá a kétségbeesett nő.

Ukrajnában a múlt héten fogadták el második olvasatban a mozgósítási törvényt, amelynek értelmében minden hadköteles korúnak 60 napon belül kötelezően jelentkeznie kell az illetékes hadkiegészítő parancsnokságon. Ellenkező esetben 220 ezer forintnyi ukrán hrivnyára büntetik, és bevonják a jogosítványát is.

Korábban írtuk

„Így halnak meg a fiataljaink” – mutatta a Híradóban bemutatott felvételeken a végeláthatatlan katonatemetőt egy harkivi férfi.

A szakértők már most is félmillióra teszik az ukrán hadsereg veszteségeit, mégis sokan úgy vélik, hogy a most elfogadott 25-ről 20-ra kellene csökkenteni a frontszolgálati korhatárt.

A mozgósítást 20 éves kortól kell elkezdeni. Ha túl akarunk élni, mint ország, akkor reálisan kell felfognunk a háborút, és tennünk kell valamit. Ennek hiányában ugyanis akkor fölöslegesen halt meg ez a több százezer ember, fölöslegesen szereznek sérüléseket és esnek el ma is. A totalitárius ellenfelünknek még 150 milliós tartaléka van” – mondta egy ukrán szakértő.

Az új törvény értelmében Ukrajnában kötelezővé válik a katonakönyv kiváltása, annak meglétét a rendőrség, a toborzók, illetve a határőrség is ellenőrizheti. Katonakönyv hiányában még a felmentést élvezők és a rokkantak sem utazhatnak külföldre. A hadsereg pedig lefoglalhatja a civilek autóját. A jogalkotók – az ukrán vezérkar kérésére – törölték a törvényből a szolgálati időkorlátot, amit korábban 36 hónapban határoztak meg. A hadkötelesek ezentúl tehát ennél hosszabb időre is behívhatók a seregbe.

A további részletekről IDE kattintva olvashat a Hirado.hu honlapján.