Hirdetés

Az együttműködő pártok „stabilitást, együttélést és haladást” ajánlanak Spanyolországnak a következő négy évre – hangsúlyozta a dokumentum aláírását követően Pedro Sánchez ügyvivő miniszterelnök, a PSOE főtitkára.

A 230 intézkedést tartalmazó közös kormányzati program egyik központi eleme a foglalkoztatás 70 százalék fölé emelése és a 13 százalékos munkanélküliségi ráta közelítése a 6 százalékos európai uniós átlaghoz. Ennek érdekében kormányra kerülve cselekvési tervet fogadnának el a fiatalok és a 45 év felettiek foglalkoztatásának ösztönzésére.

A tárgyalások során a pártok között a legnagyobb vitát a munkaidő-csökkentésről szóló elképzelést övezte. Az elfogadott dokumentumban vállalták, hogy 2025-re a jelenlegi heti 40 óráról 37,5 órára csökkentik ennek mértékét változatlan fizetések mellett.

A tervek közt szerepel egyebek mellett a szülési és apasági szabadság 20 hétre növelése a jelenlegi 16 hétről, a közegészségügyi szolgáltatások és juttatások portfóliójának bővítése, valamint a várólisták rövidítése, sebészeti beavatkozások esetén 120 napra, járóbeteg szakrendelésnél pedig 60 napra.

A két pártnak együtt 152 mandátuma van a spanyol parlament 350 fős alsóházában, amelynek a törvényi előírások szerint november 27-ig meg kell választania az új kormányfőt.

Pedro Sáncheznek ehhez szüksége van a törvényhozás baszk és katalán pártjainak támogatására is.

A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), valamint az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással is közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.

Az október elején kezdődött pártközi tárgyalásokon egyelőre nem született megállapodás a kérdésben, amely ellen az elmúlt hetekben több alkalommal is tüntetést szerveztek jobboldali pártok különböző spanyol városokban.

Amennyiben az előírt határidőn belül nem választják meg az új kormányfőt, január közepén új választásokat kell tartani Spanyolországban.

Korábban írtuk