A külföldiek integrációjának javítása érdekében a Franciaországban hosszú távon törvényesen tartózkodó külföldieknek és menekülteknek ingyenesen járó francia nyelvórák számát kötelezően megduplázza a kormány az eddigi „ambíciómentes” integrációs politika reformjának keretében – jelentette be kedden Edouard Philippe miniszterelnök.

A kezdeményezés a kormány bevándorlási politikája humanista oldalának erősítését szolgálja, eddig ugyanis elsősorban az illegális bevándorlással szembeni szigorúbb fellépésére, a kiutasítások tényleges végrehajtására koncentrált a kormány.

„Az integrációs politikánk színvonala a bevándorlási és menekültügyi politikánk általános egyensúlyának központi kérdése” – fogalmazott a kormányfő az integrációval foglalkozó tárcaközi bizottság ülése után, egy „a köztársaságunkhoz méltó politikát” ígérve mindazok számára, akiknek joguk van Franciaországban tartózkodniuk.

A miniszterelnök bejelentése arra a 131 oldalas parlamenti jelentésre épül, amelyet februárban tett közzé a kormánypárti Aurélien Taché, s amely „egyértelműen megállapította, hogy nem elégséges a nyelvi, gazdasági és szociális integrációja azon embereknek, akiket befogadunk”. A képviselő akkor 607 millió euróra becsülte a tanulmányban megfogalmazott 72 ambiciózus javaslat megvalósításának költségeit.

A kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) jelentéstevője szerint a menedékkérők francia nyelvoktatásának idejét meg kellene duplázni – legalább 400 órára félévente -, a nem francia nyelvterületről érkezőknek és analfabétáknak pedig 600 órára kellene emelni. Jelenleg a külföldiek 54 százaléka jár franciaórára, átlagban hat hónap alatt 200 órára.

A miniszterelnök megerősítette, hogy ezentúl mindenkinek 400 óra jár, s azoknak, akik nem tudnak írni-olvasni, 600 órára is emelkedhet az ingyenes járó nyelvórák száma. Ebben Franciaország a németországi gyakorlatot követi, amelyet gyakran idéznek az integrációs program modelljeként.

A külföldiek, köztük a menekültek állampolgársági képzését a köztársasági értékekről, a vallásilag semleges közéletről, a nők és férfi közötti egyenjogúságról a jelenlegi 12-ről 24 órára emeli a kormány.

A képzések idejére a kisgyerekes szülőknek ingyenes gyerekmegőrzés is jár. 

A miniszterelnök szerint az integráció anyagi támogatása a nemzeti és társadalmi kohézió érdekében elengedhetetlen.

„Az anyagi forrásokat az integrációs folyamat kezdetére kell koncentrálni, elhárítandó a különböző fékeket, amelyeket akadályozzák a munkavállalást” – fogalmazott a kormányfő, elismerve, hogy a külföldieknek a munkaerőpiacra való integrálása az egyik legnegatívabb pont Franciaországban, ezért a leginkább munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban szakmai és nyelvi képzéseket is kínálnak a menekülteknek.  

Edouard Philippe arra is emlékeztetett, hogy a menekülteknek nagyon nehéz a lakáshoz jutás, ezért a kormányzat a tavalyi év végén mintegy 20 ezer üres lakás kijelölését kérte a prefektusoktól. 

A bejelentett intézkedések az április végén a parlament által elfogadott új bevándorlási és menekültügyi törvény részét képezik, amelyet az ellenzék nem szavazott meg, miután a baloldal úgy ítélte meg, hogy a szöveg nem tartja kellőképen tiszteltben a menedékkérők jogait, míg a jobboldal szerint nem elég szigorú az új szabályozás.

Franciaországba évente mintegy 130-150 ezer külföldi érkezik azzal a szándékkal, hogy hosszabb ideig az országban maradjon. Tavaly a francia hatóságok mintegy 262 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki. Közülük 88 ezer diák és 11 ezer szezonmunkás volt, akik csak határozott ideig maradhatnak az országban. Családegyesítés címén 91 ezer külföldi érkezett, rajtuk kívül 36 ezer menekült és a 28 ezer munkavállaló telepedett le.