Megérkezett csütörtökön Franciaországba 52 menedékkérő a Máltán kikötött Lifeline mentőhajó utasai közül – jelentette be a francia belügyminisztérium.

Fotó: MTI/AP/Olmo Calvo

Fotó: MTI/AP/Olmo Calvo

A Lifeline és az Aquarius az a két – nem kormányzati szervek által működtetett – illegális bevándorlókat mentő hajó a Földközi-tengeren, amelyeket júniusban Olaszország nem engedett a partjainál kikötni. Az Aquarius végül Spanyolországban, a Lifeline pedig Máltán köthetett ki több száz emberrel a fedélzetükön.

A menedékkérők csütörtök délelőtt érkeztek meg a párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtérre. Valamennyiüket a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) munkatársai azonosították olyan menekültekként a Máltára hajón szállított illegális bevándorlók közül, akik védelemre szorulnak. 

Az 53 ember között 42 szudáni és három eritreai van, valamint egy-egy szomáliai, csádi, kameruni, togói, elefántcsontparti állampolgár – közölte Pascal Brice, az OFPRA vezetője, aki a repülőtéren személyesen fogadta a menekülteket, akik „nagyon gyorsan” megkapják a menekültstátuszt Franciaországban. 

Franciaországot belföldön és külföldről is számos bírálat érte, amiért nem nyitotta meg a kikötőit a mentőhajók előtt. A francia kormány a tengeri jogra hivatkozva, amely kimondja, hogy a mentőhajóknak a legközelebbi kikötőben kell partot érniük, a hajók befogadását elutasította, ellenben ígéretet tett arra, hogy a menedékre szoruló utasok befogadást nyernek Franciaországban. 

A június 17-én végül Valenciában kikötött Aquariuson utazó 630 migráns közül a francia menekültügyi szakemberek 135 embert hallgattak meg, s közülük mintegy 80-an kaphatnak védelmet Franciaországban. 

A Máltára június 27-én befutott Lifeline mentőhajón utazó 234 migránst a francia szakembereken kívül a portugál, a belga, a holland és az ír menekültügyi hivatal munkatársai is meghallgatták. Pascal Brice üdvözölte, hogy a menekültek elosztása „európai dimenziót” nyert, ami szerinte referenciaként szolgálat a jövőbeni hasonló helyzetekben. 

Gérard Collomb belügyminiszter szerint a menekültek átvétele „bizonyítja Franciaország nagyon konkrét szolidaritását azokkal az európai szomszédjaival, amelyek a tengeri útvonalon érkezők számára a frontországok”. A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy Franciaország az egyik első európai ország, amely felajánlotta a menedékre jogosultak befogadását.