Megérkezett a szicíliai Catania kikötőjébe szerda este a Sea Watch 3 nevű mentőhajó, hogy partra szállhasson a vízi járművön csaknem két hete veszteglő 47 bevándorló.

Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli

Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli

A holland felségjelzésű, de egy német civil szervezet tulajdonában lévő mentőhajót az olasz parti őrség és a rendőrség járművei kísérték a kikötőbe, ahol a vöröskereszt sátraiban fogadták a migránsokat.

A Sea Watch német civil szervezet mentőhajója még január 19-én vette fel a 47 bevándorlót a líbiai partok közelében. Az olasz hatóságok múlt pénteken engedélyezték, hogy a hajó lehorgonyozzon a Cataniától 70 kilométerre fekvő Siracusa közelében, de az olaszországi kikötők napokig zárva maradtak előttük. Giuseppe Conte olasz kormányfő szerdán jelentette be, hogy partra szállhat Olaszországban a 47 bevándorló, akiknek a szétosztásáról Olaszország megegyezett hat európai uniós országgal, Németországgal, Franciaországgal, Portugáliával, Romániával, Máltával és Luxemburggal. Az nem világos, hogy Olaszország is befogad-e migránsokat a csoportból: Conte ugyan erre utalt, de az olasz kikötők lezárásához vehemensen ragaszkodó Matteo Salvini belügyminiszter ezt nem erősítette meg.

Az AFP francia hírügynökség tudósításában megjegyezte, hogy Carmelo Zuccaro cataniai főügyész az utóbbi két évben különösen keménykezűen lépett fel a migránsokat mentő NGO-kkal szemben. Tavaly márciusban például az utasítására lefoglalták az Open Arms spanyol civil szervezet migránsokat szállító hajóját, miután az nem volt hajlandó utasait átadni a líbiai hatóságoknak.