Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov
Orosz zászlókkal és tűzijátékkal ünnepeltek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én
Hirdetés

Ezt Ruszlan Jakubov, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság képviseletének vezetője, a tűzszünet ellenőrzésére felállított közös ellenőrző és koordinációs központban (JCCC) közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel. A képviselet sajtószolgálata hozzátette, hogy a megfigyelők értesítették őket a távozásukról.

Szemtanúk elmondták a TASZSZ-nak, hogy az EBESZ több mint 40 járműből álló konvoja a „donyecki népköztársaság” Oroszországgal határos, Uszpenka nevű ellenőrző pontja felé tart.

A TASZSZ tudósítója szerint a donyecki Park Inn szálloda közelében, ahol a megfigyelők állomásoztak, nem maradtak missziós járművek.

A Luhanszki Népköztársaságban lévő EBESZ-megfigyelő misszió járműkonvoja szintén az orosz határ felé indult. A TASZSZ tudósítója szerint a járművek a misszió helyi irodájától indultak az Izvarino-Donyeck ellenőrző pont felé. Egy, a misszióhoz közel álló forrás szerint a konvoj várhatóan az oroszországi Rosztovi Területen található Kamenszk-Sahtyinszkij városba tart.

Egy másik helyszínen, Ukrajna déli részén, a Taganrogi-öböl partján fekvő Mariupolnál heves harcok dúlnak. Eduard Baszurin, a luhanszki népi milícia parancsnokhelyettese a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt közölte, hogy még kedden bezárul az ostromgyűrű Mariupol kikötőváros körül, amelyet az orosz tájékoztatás szerint zömmel ukrán nacionalista alakulatok tartanak megszállva. Hangsúlyozta, hogy a távozni kívánó civilek számára humanitárius folyosót fognak nyitni.

A szakadárok az elmúlt napokban többször is azt állították, hogy az ukrán nacionalisták akadályozzák a békés lakosság szabad elvonulását.

Korábban írtuk

A donyecki szakadárok vezérkara kedden azt állította, hogy Volnovahánál ukrán nacionalisták fehér zászló alatt elvonulni szándékozó civileket lőttek agyon.

Gyenyisz Pusilin, a luhanszki szakadárok vezetője az orosz Szolovjov Live YouTube-csatornán azt mondta, hogy a tervezettnél gyorsabb ütemben haladnak a szakadár milíciák és az orosz fegyveres erők műveletei a Donyec-medencében.

A TASZSZ kedden ismertette a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet felmérését, amely szerint a megkérdezett oroszok 68 százaléka támogatja, hogy Vlagyimir Putyin „különleges hadműveletet” rendelt el Ukrajnában. A háborút 22 százalék ellenzi, 10 százalék pedig nem tudott állást foglalni a kérdésben.