Édouard Philippe francia kormányfő hivatalosan is bejelentette az üzemanyagadó befagyasztását keddi televíziós beszédében, eleget téve ezzel a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének.

Fotó: MTI/AP/Kamil Zihnioglu

Fotó: MTI/AP/Kamil Zihnioglu

A hat hónapos moratóriumot más, a társadalmi elégedetlenség enyhítésé érdekében tett lépések is kísérik, köztük a gáz és az áram árának féléves befagyasztása.

„Egyetlen adó sem ér annyit, hogy veszélybe sodorjuk miatta a nemzet egységét” – érvelt beszédében Philippe.

„A döntések célja, hogy békét és nyugalmat hozzanak az országnak”, és „lehetővé tegyék a valódi párbeszédet az elmúlt hetekben felszínre került aggodalmakról” – mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal felszólította a franciákat, hogy a következő hónapokban vitassák meg a felvetett javaslatokat, és szükség esetén javítsák, valamint egészítsék ki őket.

A kormányfő először kedd reggel – a Köztársaság Lendületben (LREM) és szövetségese, a Demokratikus Mozgalom (MoDem) parlamenti frakcióülésén – jelentette be a döntéseket, amelyek a kabinet előző este hozott Emmanuel Macron francia elnökkel egyetértésben.

A széles társadalmi támogatást élvező sárgamellényesek egyik fő követelése az volt, hogy a kormány tegyen le az üzemanyagadó januárra tervezett emeléséről.

„Süketnek vagy vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássuk vagy halljuk” a franciák eddig „szemérmességből vagy büszkeségből elnyomott” haragját – mondta beszédében Philippe.

A miniszterelnök aláhúzta: megérti ezt a haragot, ugyanakkor jelezte, hogy a kormány nem fogadja el a tiltakozásokat eddig jellemző erőszakot.

„Minden franciának joga van a tüntetéshez, de minden franciának joga van a biztonsághoz is” – mutatott rá. „Ha szombaton újabb megmozdulások lesznek, azoknak békésen kell zajlaniuk” – szögezte le.

A hétvégi erőszakos tüntetések óta – amelynek következtében 3-4 millió eurós (több mint egymilliárd forintos) károk keletkeztek Párizsban – a kabinet igyekszik csillapítani a feszültségeket és megelőzni az újabb összeütközéseket.

Ennek jegyében a kormány tagjai kedd délután találkoztak volna a sárgamellényesek képviselőivel, akik azonban biztonsági okokra hivatkozva lemondták az egyeztetést.

A kormányzati válaszok késlekedése miatt a tiltakozás hétfőn tovább szélesedett: a mentősök és a középiskolások is csatlakoztak a megmozduláshoz, miközben tiltakozó sárgamellényesek blokád alá vonták a Total olajvállalat 75 üzemanyagraktárát.

A Párizsban az 1968-as diáklázadások óta nem tapasztalt erőszakos zavargások ellenére a franciák 72 százaléka továbbra is megértő az útblokádokat emelő tiltakozókkal, és támogatja a szociális mozgalmat – derül ki a Harris közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből. A sárgamellényesek követeléseivel több párt és neves politikus is egyetért.

Szerdán parlamenti vitát tartanak a jelenlegi társadalmi válságról.