A moszkvai katonai tárca szerint az alegységek visszavonásának előkészítése az ODKB kollektív békefenntartó parancsnoksága és a kazah védelmi minisztérium megállapodásával összhangban kezdődött meg. Az alegységek, „a kitűzött feladatok elvégzése után” megkezdték a haditechnika és az anyagi eszközök felkészítését a berakodáshoz az orosz légierő szállító gépeibe. „Az ODKB békefenntartóinak hazatérését a kazah féllel együttműködve szervezik meg” – áll a közleményben.

Hirdetés

Vlagyimir Zanejtgyinov, az ODKB sajtótitkára kijelentette: a kontingens kivonásának rendjét csütörtökön erősíti meg a szervezet védelmi miniszteri tanácsa.

A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök csütörtökön telefonon beszélte meg a csapatkivonás részleteit. Tokajev tájékoztatta tárgyalópartnerét „a rend végleges helyreállítása érdekében”, az ODKB-békefenntartók „hatékony fellépésének figyelembe vételével” tett intézkedésekről, és külön köszönetet mondott a „stratégiai partner és ODKB-szövetséges” Oroszországnak „a segítségért és a támogatásért”. A felek megvitatták a csapatkivonás megkezdésével kapcsolatos kérdéseket.

Tokajev Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel és Nikol Pasinján örmény kormányfővel, Putyin pedig Savkat Mirzijojev üzbég államfővel tárgyalt a kazahsztáni helyzetről.

Tokajev szerdán Sztanyiszlav Zasszal, az ODKB főtitkárával Nur-Szultanban folytatott megbeszélésén jelentette be a békefenntartó művelet végét Kazahsztánban. Azt is közölte, hogy a kivonás csütörtökön kezdődik meg és a művelet tíz napig fog tartani.

Január 2-án több kazahsztáni városban is tüntetések kezdődtek az üzemanyagárak emelése miatt, amelyek napokon belül politikai megmozdulásokba, zavargásokba és kormányhivatalok elleni támadásokba torkolltak, mire a hatóságok szükségállapotot hirdettek. Az összetűzéseknek halálos áldozataik is voltak. Tokajev ezt követően fordult segítségért a volt szovjet tagköztársaságokból álló ODKB-hez.

A szervezet vezetőinek hétfői online tanácskozásán Tokajev a behívott kontingens létszámát 2030 főben jelölte meg. Mint mondta, a békefenntartók 250 haditechnikai eszközzel rendelkeznek. A moszkvai védelmi tárca korábbi tájékoztatása szerint a kontingensben csaknem 1500 orosz katona szolgál. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön újságíróknak kijelentette, hogy az Egyesült Államokra „hatást gyakorolt”, ahogyan az ODKB Kazahasztán „megsegítésére sietett”.

A 2002-ben megalakult ODKB katonai szervezetnek jelenleg Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán a teljes jogú tagja.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni a partner és szövetséges Kazahsztán elnöke által kinevezett összes miniszterrel, köztük a tájékoztatási tárcavezetővé megtett Aszkar Umarovval is, aki korábban „ügyetlen” és „inkorrekt” kijelentéseket tett az oroszokkal és Oroszországgal kapcsolatban. Peszkov szerint Moszkva az új minőségében elhangzó szavai alapján fog véleményt alkotni Umarov munkájáról.

Hozzátette, hogy ha a fiatal nemzedékben kérdések vagy problémák merülnek fel a második világháború történetének értelmezésével és Kazahsztán orosz lakosságával kapcsolatban, akkor azt el lehet magyarázni, „ez kell, hogy legyen a munkánk”.

Ifjabb Jevgenyij Primakov – a néhai orosz miniszterelnök unokája – a külföldön élő oroszok ügyeivel és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozó orosz szövetségi ügynökség, a Roszszotrudnyicsesztvo vezetője korábban bejelentette, hogy az általa irányított szervezet nem fog együttműködni Umarovval.

Maga a ruszofóbiával megvádolt kazah tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy összes korábbi posztján törekedett az eredményes együttműködésre orosz és más partnereivel. Mint mondta, tisztában van vele, milyen fontos Kazahsztán számára az Oroszországhoz fűződő szövetségesi viszony.

Orosz sajtóforrások szerint a kazah állami hírügynökség Umarov vezetése idején olyan térképet tett közzé, amely Kazahsztánhoz tartozónak tüntette fel Oroszország és Kína egyes területeit.

Korábban írtuk