Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
Elõzetes szavazáson vesznek részt voksolók egy bangkoki szavazóhelyiségben 2023. május 7-én, a thaiföldi parlamenti választások elõtt egy héttel.
Hirdetés

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 8-kor nyitottak és több mint 52 millió, választásra jogosult állampolgárt várnak az urnákhoz, a szavazatokat délután 5-ig lehet leadni.

A legesélyesebbnek az ellenzéki, a katonákkal szemben álló Pheu Thai pártot tartják, amelynek vezetője Petongtarn Sinavatra, Thakszin Sinavatra egykori kormányfő lánya. Elemzők szerint emellett a Pita Limdzsaroenrat vezette Move Forward Párt elsősorban a fiatalok szavazataira számíthat.

A választás legfontosabb tétje, hogy az új összetételű törvényhozás ismét bizalmat szavaz-e Prajuth Csan-ocsa nyugalmazott tábornoknak.

A jelenlegi kormányfőt, Prajuth Csan-Ocsát a 2014-es katonai puccs után nevezte ki a király, de az alkotmánybíróság úgy döntött: hivatali ideje csak az alkotmány 2017-es életbe lépésétől kezdődik, azaz nem járt le 2022-ben.

A 2017-ben elfogadott alkotmány ideiglenes rendelkezése szerint a miniszterelnököt a parlament két háza, 2024-től pedig már csak alsóháza választja meg, hivatalát nyolc évig töltheti be.

Legutóbb 2019 márciusában rendeztek parlamenti választást Thaiföldön. Ez volt az első voksolás a puccs óta. A választást a hadsereget vezető Prajut Csan-ocsa nyerte, bírálói szerint azért, mert a katonai junta által bevezetett új alkotmány egyértelmű előnyhöz juttatta.

Korábban írtuk