Fotó: covasnamedia.ro
Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportja a festéktõl megtisztítva 2021. június 5-én.
Hirdetés

A rongálók a fekete márványlapokkal borított talapzat hátsó oldalára a magyar zászló színeit, alája pedig a Trianon 1920 feliratot festették festékszóróval. A szombaton este értesített rendőrség bűnügyi dossziét nyitott az ügyben.

Egy nappal korábban két rendezvényt is szerveztek a trianoni döntés 101. évfordulóján Sepsiszentgyörgyön. A Sepsiszéki Székely Tanács a szoborcsoporttól pár száz méterre tartotta a hagyományos évfordulós megemlékezését, melyen a magyar nemzeti tragédiáról beszéltek a szónokok. Ennek a befejezte után érkezett a szoborcsoport elé a trianoni döntést ünneplő román tüntetők csoportja. A Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista szervezet hívására többnyire más településekről a városba jött tüntetők hazafias dalokat énekelve, Trianont éltetve vonultak szoborcsoporthoz. A szobor előtt óriás-transzparenst bontottak ki a következő felirattal: „Hagyjátok a frusztráltságot, Trianon az igazság!”

Vitéz Mihály 1593-tól volt Havasalföld fejedelme, 1599-ben Erdély és 1600-ban Moldva fejedelmi trónját is elfoglalta, de még 1600-ban elveszítette mindhárom állam feletti fennhatóságát. A vajdát a romániai tankönyvek Románia első egyesítőjeként mutatják be.

A sepsiszentgyörgyi szoborcsoportot Gir Radulescu bukaresti szobrász készítette, és 1982-ben Nicolae Ceausescu kommunista diktátor jelenlétében avatták fel. Alig két évvel később, 1984. június 5-én a szobor mögött erős robbanás történt, mely kioltotta egy ott játszó magyar gyermek életét, a szobrot azonban nem rongálta meg. A korabeli hatóságok terrorcselekménynek könyvelték el az eseményt, az elkövetőt azonban azóta sem azonosították. A magyar közösség a román politikai rendőrség, a Securitate provokációjának tekintette az ügyet, mely következtében leváltották a megye intézményeinek magyar vezetőit.

Korábban írtuk