A sziget tartományi elnöke olasz újságíróknak nyilatkozva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem látszik apadni az illegális migránsok özöne, a derűs nyári idő, a viharmentes tenger pedig ezekben a hetekben szerinte különösen kedvez az útra kelőknek.

Hirdetés

Csakhogy ismét terjed a járvány – hangsúlyozta Musumeci, emlékeztetve, hogy egyedül az elmúlt napon a szicíliai partokhoz közel fekvő Lampedusa szigetére 135 migráns érkezett, nem is beszélve arról a további több mint 800 emberről, akit az Ocean Viking nevű, egy magát humanitárius szervezetnek mondó csoport által bérelt hajó juttatott olasz földre.

Ez utóbbi migránsok közül 28-an bizonyultak koronavírus-fertőzöttnek – közölte a tartományi elnök. „Ez azonban csak a jéghegy csúcsa” – tette hozzá. „A vizsgálatok során eddig migránsok százainál mutattak ki pozitív eredményt. Ha pedig egy fertőzött migránsnak sikerült megszöknie, kikerülve az ellenőrzéseket, az nyilvánvalóan mindenki számára aggodalomra ad okot” – fogalmazott nyilatkozatában Musumeci.

A tartományi elnök elpanaszolta: napok óta ostromolja Mario Draghi miniszterelnököt azzal a kéréssel, hogy hirdesse ki a vészhelyzetet Szicíliára. A déli szigettartományt ugyanis egyszerre sújtja a megállíthatatlannak tűnő bevándorlási hullám, a terjedő járvány, nem is beszélve a pusztító erdőtüzekről – hangoztatta Musumeci.

Korábban írtuk

Országos szinten eközben folytatódik a nyilatkozatháború a politika két térfelén álló politikai erők között. Az olasz belügyminisztérium kedden közzétett összesítése szerint az év eleje óta 31 777 menedékkérő érte el Olaszország partjait tengeri úton. A tavalyi év azonos időszakában számuk még 14 832, 2019-ben pedig 4075 volt. Az Il Giornale című olasz napilap emlékeztet rá, hogy tavalyelőtt még Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője állt a belügyi tárca élén, ma viszont a baloldali Luciana Lamorgese.

Lamorgese ugyanis nem ért egyet a jobboldali pártok álláspontjával, amely szerint „migránsinvázióról” lenne szó Olaszországban. Mint ahogy azt sem tartja elengedhetetlennek, hogy rendkívüli intézkedést kelljen bevezetni a járvány terjedése miatt. Szicília tartományi elnöke viszont újabb sajtónyilatkozatában nagyon is sürgetőnek tartja a vészhelyzet kihirdetését, mégpedig nem csupán közegészségügyi szempontból, hanem azért is, mert a jelenlegi állapotok fennmaradása megítélése szerint súlyosan érinti a szociális és gazdasági élet egészét.

„A vészhelyzet kihirdetése nem holmi ideológiai indíttatású kérés, nem az állam és a tartomány közötti küzdelem a szempont, egyszerűen arról van szó, hogy figyelembe kell venni a katasztrofális helyzetet, és erőteljes jelzést kell adni ezzel az Európai Uniónak, hogy ne hagyják magára Olaszországot e problémák kezelésében” – fogalmazott Nello Musumeci.