A svédországi Göteborgban rendezték meg a világ első férfimentes zenei fesztiválját, Statement (Álláspont) néven. A kétnapos rendezvényre ugyan megtiltották férfiak belépését, ám bizonyos férfiakat mégis beengedtek – írja a TheLocal.se. A fesztivál ötlete azután merült fel, hogy tavaly a rendőrség számos nemi erőszakot és szexuális zaklatást regisztrált a legnagyobb ilyen svéd rendezvényen, amely az incidensek miatt idén elmaradt.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

„Mit gondoltok arról, hogy megszervezzük ezt a szuper fesztivált, ahol csak a nem-férfiakat (sic!) látjuk szívesen egészen addig, amíg minden férfi meg nem tanulja, hogyan kell viselkedni?” – írta annak idején a Statement Fesztivál megálmodója, Emma Knyckare humorista.

A szervezők annyira komolyan vették a férfimentességet, hogy kizárólag női előadókat hívtak fellépni, sőt, a teljes személyzetet nők alkották, ahogy férfi sajtósokat sem engedtek a fesztivál területére.

„Olyan ez, mint egy biztonságos övezet, ahol a nők összejöhetnek, szórakozhatnak és ünnepelhetnek… főleg figyelembe véve, hogy milyen támadások történtek más fesztiválok alatt” – mondta Julia Skonneby, az egyik fellépő.

Egy módon azonban férfiként is be lehetett jutni. Az adománygyűjtésből több mint 15 millió forintnak megfelelő összeget összekalapozó Statement Fesztivál szabályzata a transzneműeket olyan emberekként határozta meg, akik „nem azonosulnak eredeti nemükkel”. Így aztán a nőként élő férfiak is bebocsátást nyertek az eseményre, ahonnan csupán az ún. cisznemű – vagyis önmagukat férfiként azonosító – férfiakat tiltották ki.

Miután a svéd egyenlőségért felelős ombudsmannál többen panaszt is tettek a diszkriminatív fesztivál miatt, a hivatal kérdőre vonta annak szervezőit, amire azt a választ kapták, hogy szerintük tisztességes kitiltani a férfiakat. „Nem hiszek a [nemek szerinti] teljes elkülönítésben, de azt hiszem, nagyon fontos most megtartani ezt a fesztivált” – mondta az esemény egyik résztvevője, Hanna Gustavsson, egy 31 éves divattervező.

A svédországi bűnmegelőzési tanács adatai szerint a svéd nők 4,1 százaléka jelentette, hogy szexuális zaklatás áldozatai voltak, míg a férfiaknál ugyanez az arány 0,6 százalék. Knyckare elmondta, hogy a #MeToo-mozgalom komoly problémákra világított rá Svédországban, nem csupán a fesztiválokon, de számos intézményben is.

„Mintha a férfiak ráébredtek volna, milyen nagy problémát jelent a szexuális erőszak” – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek.