Európának közösen kell megvédenie értékeit – jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn egy Európa jövőjéről tartott civil fórumon Trierben.

Angela Merkel német kancellár szír bevándorlókat látogat meg, akik a német alkotmányról tanulnak (Fotó: MTI)

Merkel arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió – mint fogalmazott – időközben „kissé mindennapossá vált”. Az EU nem magától értetődő, különösen a nacionalizmus térnyerésének tükrében – tette hozzá.

Az illegális bevándorlásról szólva a kancellár kiemelte, hogy ez egy olyan jelenség, amit „érdekeinknek megfelelően kell” irányítani. „Arról van szó, hogy továbbra is nyíltan mutassuk humanitárius arcunkat” – szögezte le.

Merkel ugyanakkor igyekezett eloszlatni a szerinte alaptalan félelmeket, hogy menedékkérők jobb ellátásban részesülnének a németeknél. „A hozzánk érkező emberek nem kerülnek jobb helyzetbe az itt élőknél. És nem is kurtítottunk meg senkit” – emelte ki. Szerinte ennek épp az ellenkezője igaz, és a nyugdíjemeléseket említette példaként. „Akkor sincs indoka a gyűlöletnek, ha valakinek ilyen aggodalmai lennének” – húzta alá.

Európának gyorsabb és együttes cselekvésre van szüksége a gazdaságban és a kutatás-fejlesztésben, hogy behozhassa lemaradását.

„Úgy vélem, iparkodnunk kell” – mondta. „Nagy fejlesztéseket nem fogunk tudni megvalósítani, ha nem fogunk össze más európai országokkal, erőinket egyesítve” – hangsúlyozta Merkel a mintegy 70 állampolgárral tartott beszélgetésen.

Az ilyen formátumban megrendezett fórumok sorozata májusban indult. A beszélgetések során beérkezett felvetéseket a német kormány szerint hasznosítani kívánják a berlini vezetés Európa-politikájában, illetve uniós szinten is.