Merkel kiemelte, hogy a világ 19 vezető gazdasága és az Európai Unió alkotta országcsoport 2016 óta első alkalommal állt ki közösen a párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzések mellett.

Hirdetés

Klímavédők ugyanakkor csalódottságuknak adtak hangot a G20-csúcs zárónyilatkozatának az éghajlatváltozást érintő részeiről. Miközben eredetileg kifejezetten a 2050-es évet tűzték ki célul az üvegházhatású gázok kibocsátásának nullára csökkentésére, illetve a karbonsemlegesség elérésére, a mostani célkitűzés „nagyjából a század közepe”. António Guterres ENSZ-főtitkár a Twitteren azt írta, hogy be nem teljesült, de legalább nem eltemetett reményekkel hagyja el Rómát.

A német kancellár továbbá a nemzetközi együttműködés egyik mérföldkövének nevezte a G20-csúcstalálkozón született megállapodást a globális minimumadóról.

Angela Merkel római sajtótájékoztatóján újságírók kérdésére kitért a koronavírus-járvány németországi helyzetére is. Elmondta, hogy aggasztónak tartja a fertőzöttek számának emelkedését, és kilátásba helyezte, hogy a kormány rövid időn belül egyeztetni fog a tartományokkal az esetleges járványellenes intézkedésekről. Nem zárta ki azt sem, hogy a jövőben szigorúbb korlátozások vonatkozhatnak majd az oltást ellenzőkre.

Korábban írtuk