Európának a saját kezébe kell vennie sorsa irányítását – hangsúlyozta Angela Merkel kancellár csütörtökön a németországi Aachenben a Nemzetközi Károly-díj átadó ünnepségén.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az idei díjazottat, Emmanuel Macron francia államfőt méltató beszédében kiemelte, hogy a nagy globális konfliktusok közül sok Európa térségében, „a házunk kapuja előtt” zajlik, és „nem úgy van már, hogy az Egyesült Államok egyszerűen megvéd minket”.
    
Az európai integráció döntő szakaszához érkezett, és négy területen előre kell lépni, hogy az Európai Unió továbbra is békét, biztonságot és jólétet biztosítson népeinek – húzta alá. 
    
A tudományos kutatás és az innováció területén együtt kell törekedni arra, hogy az EU a digitális átalakulás vezetői közé kerüljék, ki kell alakítani egy „szolidáris, méltányos és válságtűrő” menekültügyi rendszert, tovább kell erősíteni az euróövezetben a valutauniót és a gazdasági uniót, és fejleszteni kell a még „gyerekcipőben járó” közös kül- és biztonságpolitikát – mondta a német kancellár.

(MTI)