Jesus Ramirez elnöki szóvivő az X közösségi oldalon tudatta, hogy a kiszabadított embereket orvosi vizsgálatoknak vetik alá. Luisa Alcalde mexikói belügyminiszter a tagállam kormányzójára hivatkozva az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a migránsok épek és egészségesek.

Hirdetés

A zömében latin-amerikai országokból származó menedékkérőket fegyveresek rabolták el szombaton egy buszról Reynosa település közelében egy autópályán, közel az Egyesült Államok határához. A busz Matamorosba tartott, amely a texasi Brownsville közelében található.

Rosa Rodriguez közbiztonsági miniszter korábban közölte, hogy az elhurcolt migránsok Venezuelából, Ecuadorból, Kolumbiából, Hondurasból és Mexikóból származnak. A térségben a befolyásos Öböl drogkartell két frakciója, a Metros és a Skorpiók vetélkedik egymással. Az embercsempészet a legjövedelmezőbb illegális üzletággá vált a régióban.

Rodriguez a nap folyamán közölte, hogy az emberrablók most szokatlanul sok embert hurcoltak el, de az korántsem szokatlan, hogy a bűnszervezetek migránsokat rabolnak el, akiknek a hozzátartozóitól válságpénzt követelnek. Mint mondta, a migránsokat mobiltelefonjaik alapján sikerült bemérniük a hatóságoknak.

Tavaly rekord számú migráns haladt keresztül Közép-Amerika országain és Mexikón abban a reményben, hogy elérhetik az Egyesült Államokat.

Korábban írtuk