Hirdetés

Az SZB. Belarusz szegodnya című fehérorosz lap értesülése szerint Makej kijelentette, hogy az államfővel folytatott megbeszélésen a fehérorosz-uniós koordinációs csoport munkájának felfüggesztéséről döntöttek. A testületben az együttműködés különböző szféráiról folyt egyeztetés, a többi között az emberi jogokról. „Sosem utasítottuk el kényes kérdések megvitatását” – hangsúlyozta a fehérorosz tárcavezető. „Mostanra viszont azt tapasztaljuk, hogy ezek a kérdések teljesen át vannak politizálva. Ezért nem látjuk értelmét a párbeszéd folytatásának az Európai Unióval az emberi jogokról. Felfüggesztjük ezt a párbeszédet” – tette hozzá.

Makej közölte, hogy az elnökkel folytatott megbeszélések eredményeképpen szakértői szintre mérsékelik az ország részvételét az EU keleti partnerség programjában, mert – mint mondta – próbálkozások voltak egy sor infrastrukturális, illetve régiók közötti projekt átpolitizálására ennek a kezdeményezésnek a keretében. Kiemelte, hogy a keleti partnerség rendezvényein ezen túl nem a tárcavezetők, hanem szakértőik képviselik majd Fehéroroszországot, az országos jelentőségű kérdéseket pedig Fehéroroszország állandó uniós nagykövete szintjén fogják megvitatni.
Az EU keleti partnerség programja 2009-ben indult. Célja a regionális együttműködés fejlesztése hat egykori szovjet tagköztársasággal: Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Georgiával, Moldáviával és Ukrajnával.
Makej szerint nyilvánvaló a külföldi beavatkozás Fehéroroszország belügyeibe. „Bárhogy is próbálnák tagadni, országunk egy sor geopolitikai szereplő érdekeinek gyújtópontjába került, és valóságos geopolitikai küzdelem zajlik” – hangoztatta Makej, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett. Ilyen körülmények között – a tárcavezető szerint – Fehéroroszország kénytelen saját érdekei szerint eljárni.
Ugyanakkor leszögezte: Oroszország volt és marad Fehéroroszország legfőbb partnere és szövetségese, amellyel a minszki vezetés elmélyíti együttműködését. „Oroszország egyértelműen legfőbb stratégiai partnerünk és szövetségesünk, akárcsak Kína” – jelentette ki Makej hozzátéve, ez nem jelenti azt, hogy országa lemondana a kölcsönös előnyös együttműködésről az uniós tagállamokkal.
Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Lukasenka ismételten azt állította, hogy a megmozdulásokat külföldről irányítják.

Korábban írtuk