Önkényes volt a Kongói Demokratikus Köztársaság döntése arról, hogy kiutasítja az Európai Unió kinshasai nagykövetét a december 30-i voksolás előtt – közölte pénteken Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Fotó: MTI, archív

„Nincs mentség erre az önkényes cselekedetre” – mondta Mogherini.

Hozzátette: a diplomata kiutasítása nemcsak, hogy teljességgel indokolatlan, hanem kontraproduktív is.

„Az EU mindig is konstruktív és megbízható partnere volt a Kongói Demokratikus Köztársaságnak és lakóinak. A nagy kihívásnak ígérkező választások küszöbén egy ilyen döntés csakis kontraproduktívként értékelhető” – húzta alá Mogherini.

A közép-afrikai ország csütörtökön bejelentette, hogy 48 órán belül kiutasítja Bart Ouvryt, az Európai Unió kinshasai nagykövetét az országból, válaszul a kongói tisztségviselők ellen foganatosított uniós szankciók meghosszabbítására.

A büntetőintézkedésekkel sújtott 14 kongói tisztségviselőt tartalmazó listán van a kormányzó párt elnökválasztáson induló jelöltje, Emmanuel Ramazani Shadary volt belügyminiszter is, aki a leköszönő államfő, Joseph Kabila emberének számít.

Az uniós szankciókat két éve rendelték el a választási folyamat akadályozása és az emberi jogok ehhez kapcsolódó megsértése miatt. Az EU december 10-én döntött a kényszerintézkedések meghosszabbítása mellett, amelyek értelmében az érintett tisztségviselőket beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtotta. Az EU a büntetőintézkedések fenntartását részben azzal indokolta, hogy Shadary „komoly emberi jogsértésnek számító cselekmények kitervelésében, irányításában, illetve végrehajtásában vett részt”. A hivatalban lévő államfő jelöltje egy megosztott ellenzékkel néz szembe a vasárnapi voksoláson, amelyen két fő kihívója Felix Tshisekedi és Martin Fayulu.

A már két éve esedékes, eredetileg december 23-ra kiírt elnökválasztást és vele együtt a parlamenti és a tartományi választásokat a múlt csütörtökön halasztották december 30-ra. A kongói választási bizottság (Céni) ugyanakkor szerdán közölte: Beni és Butembo, valamint a nyugati Yumbi városok mintegy 1,2 millió lakosa legkorábban márciusig nem fog tud szavazni az ebolajárvány és a térségükben tomboló fegyveres erőszak miatt.

A Reuters hírügynökség szerint az érintett területek Joseph Kabila ellenzékének fellegvárai, helyi politikusok pedig úgy értékelték: a Céni döntésének célja, hogy Kabila kegyelt utódja, Emmanuel Ramazani Shadary javára dőljön el a szavazás.