A hágai parlament alsóháza ad helyet az év második felében megrendezendő nemzetközi karikatúraversenynek, amelynek középpontjában Mohamed próféta áll. A jobboldali Geert Wilders pártja, a holland Szabadságpárt (PVV) szervezte esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a szólásszabadság hanyatlására – írja a Breitbart brit kiadása.

Bosch Fawstin, amerikai karikaturista 2015-ben már megnyert egy hasonló versenyt Texasban, most pedig elfogadta a Szabadságpárt felkérését, hogy kritikusként részt vegyen a karikatúraversenyen, amely a világ minden nemzetisége számára nyitott. Bárki készíthet Mohamed-karikatúrát, csak be kell küldenie a verseny hivatalos postafiókjába.

A szervezők kiemelték, hogy a verseny célja nem a provokálás vagy az, hogy bárkit megbántsanak. Azért szervezik, mert véleményük szerint a szólásszabadság a legfontosabb szabadságjogunk. Ez azonban ma támadás alatt áll „mindkét oldalról”. Az iszlám és a nyugati politikai elit is megpróbálja ellehetetleníteni ezt az alapvető jogot.

Az iszlám tiltja az önmagára vonatkozó bárminemű bírálatot. Továbbá a vallás alapítójának, Mohamednek az ábrázolása sem megengedett. A szervezők szerint a nyugati világban ugyanakkor nem szabadna elfogadnunk a szabad véleménynyilvánítás ideológiai alapokon nyugvó korlátozását. Szerintük nem lenne szabad cenzúrával válaszolni arra, hogy az iszlám sértésként kezeli a kritikákat.

Ám nem az a valódi probléma, hogy az iszlám értékeket olyan könnyű megsérteni. Az igazi gond az, hogy az iszlámot érő bírálatokra számos alkalommal emberölés a válasz. Ez történt 2004-ben is, amikor Theo van Gogh holland filmkészítőt meggyilkolták. Ezért támadják a karikaturistákat is, és ezért történhetett meg, hogy a jobboldali politikai aktivistát, Tommy Robinsont őrizetbe vették.

A holland terrorelhárítási központ, az NCTV a héten áldását adta a versenyre. Rövidesen meg is kezdi az előkészületeket a versenyt lebonyolító Szabadságpárt, amely azt is elmondta, hogy Mohamed lerajzolása egyet jelent a szabadságjogok előtti tisztelgéssel.