Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Olaf Scholz német kancellár, Klaus Iohannis román és Maia Sandu moldovai elnök (b-j) kezet fog a bukaresti Cotroceni elnöki palotában tartott sajtótájékoztató végén 2023. április 3-án
Hirdetés

Közös sajtóértekezletükön a kancellár üdvözölte a chisinaui vezetés Ukrajnával vállalt szolidaritását, európai elkötelezettségét, integrációs reformtörekvéseit, és köszönetet mondott Romániának, amiért gondoskodik – az orosz gáz és villanyáram nélkül maradt – Moldova energiaellátásáról.

„A találkozón természetesen Oroszország Ukrajna ellen indított háborújáról és annak Moldovát érintő következményeiről is beszéltünk. Egyetértettünk abban, hogy Oroszországnak véget kell végre vetnie ennek a háborúnak, vissza kell vonnia csapatait Ukrajnából, hogy eljuthassunk egy igazságos békéhez” – mutatott rá a német kancellár.

A Moldova elleni orosz destabilizációs kísérletekről szóló hírekre reagálva Scholz leszögezte: minden állam szuverenitása és területi integritása sérthetetlen, a helsinki egyezménynek ezen Oroszország által ratifikált előírása továbbra is érvényben van, ezért a nemzetközi közösség minden lehetséges támogatást megad Moldovának, hogy megvédhesse magát.

A moldovai államfő kijelentette: országa Ukrajna legkiszolgáltatottabb szomszédja, ezért számára életbevágóan fontos partnereinek támogatása. Arra az újságírói kérdésre, hogy a pénzügyi segítségen kívül Moldova fegyverekre, katonai felszerelésekre is igényt tart-e, Maia Sandu azt válaszolta: igyekeznek megszilárdítani Moldova védelmi képességeit, emelték a katonai kiadásokat, de „rövid idő alatt nem lehet csodákat tenni”, úgyhogy Chisinaunak szüksége van a partnerek támogatására, beleértve a védelmi rendszer erősítését is.

Klaus Iohannis román államfő rámutatott: a háromoldalú egyeztetésen Románia és Németország egyértelműen jelezte, hogy Chisinau mellett áll, mivel Moldova az utóbbi időben az alkotmányos rendet aláásó kísérletekkel szembesült.

Június 1-én Chisinauban rendezik meg az európai politikai közösség – az EU és további 17 európai ország – második csúcstalálkozóját, az európai kontinens biztonságának, stabilitásának és jólétének erősítése érdekében.

Korábban írtuk