Az orosz elnök, aki személyesen nem vesz részt a csúcstalálkozón, hozzátette: a szervezet következő tanácskozását 2024 októberében Kazanyban akarják megrendezni. Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy az orosz elnökség alatt több mint kétszáz politikai, gazdasági és társadalmi rendezvényt tartanak a következő évben.

Hirdetés

Beszédében Putyin Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját is védelmezte. A Kreml álláspontját megismételve arról beszélt, hogy a katonai fellépés Oroszország válasza Kijev és Washington ellenséges magatartására.

„Ukrajnai cselekedeteinket csak egy dolog diktálta: véget vetni a Nyugat és csatlósai által a Donyec-medencében élő emberek ellen indított háborúnak” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, utalva az Ukrajna keleti részén az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között 2014 óta tartó harcokra.

„Meg kívánom jegyezni, hogy egyes országoknak a hegemónia megőrzésére irányuló vágya vezetett az ukrajnai válsághoz” – tette hozzá az orosz elnök.

Videóüzenetében Putyin ismételten felsorolta az indokait, amiért nem hosszabbította meg az ukrán gabonaexportról az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött egyezményt, és élesen bírálta a Nyugatot és Kijevet.

Putyin nem utazott személyesen a csúcstalálkozóra, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával, és Dél-Afrika részese az ICC statútumának.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, aki júniusban afrikai béketervet ismertetett külön-külön Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a tanácskozáson kijelentette, hogy a BRICS-tagállamok továbbra is támogatni fogják a konfliktus lezárását célzó erőfeszítéseket.

Korábban írtuk