A jelentésből csak annyi derült ki, hogy az orosz finanszírozású bajkonuri terrorelhárítási keretet „jelentősen” megemelték, a büdzsé korábbi összegét a hírügynökség nem nevezte meg.

Hirdetés

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezetője hétfőn azt mondta, hogy Bajkonurban és a hasonló nevű űrrepülőtéren továbbra is nyugalom van. A múlt hét közepén a kulcsfontosságú létesítmények, köztük a város közelében található Krajnyij repülőtér védelmét megerősítették.

A városvezetés pénteken közölte, hogy a kazahsztáni terrortámadások miatt a Bajkonurt is magában foglaló Kizilorda megyében január 19-ig megemelt (kék) szintű terrorkészültségi szintet vezettek be. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak azt mondta, „jelenleg nincs szó” arról, hogy Bajkonur területén állandó jelleggel állomásoztassanak békefenntartó erőket.

Az űrközpont és város (amelyet 1995 előtt Leninszknek hívtak) együtt alkotja a bajkonuri komplexumot, amelynek területén egyebek mellett 15 darab, kilenc hordozórakéta-típushoz való indítóállás, négy darab, interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelésére kialakított indítóállás, valamint 11 összeszerelő és tesztelő épület található.

Az együttest Oroszország 2050-ig béreli Kazahsztántól. Bajkonurban orosz közigazgatás működik. A városban kirendeltségük van a kazah minisztériumoknak és kormányhivataloknak, valamint különleges képviselő reprezentálja a köztársasági elnököt is.

Korábban írtuk