Ron DeSantis floridai kormányzó meghívást kapott Ukrajnába, miután arról beszélt, hogy az Oroszországgal háborút vívó ország támogatása nem amerikai nemzeti érdek – ismerteti a CNN beszámolóját a Magyar Nemzet.

Hirdetés

„Az Egyesült Államoknak számos létfontosságú nemzeti érdeke van − határaink biztosítása, a hadsereg felkészültségi válságának kezelése, az energiabiztonság elérése, valamint a Kínai Kommunista Párt gazdasági, kulturális és katonai erejének ellensúlyozása −, azonban az, hogy még jobban belefolyjon az Oroszország és Ukrajna közötti területi vitába, nem tartozik közéjük”

− fogalmazott DeSantis korábban. − Biztosak vagyunk benne, hogy egykori katonatisztként Ron DeSantis meg tud különböztetni egy területi vitát a háborútól − reagált az ukrán külügyminisztérium szóvivője a floridai kormányzó szavaira. Oleg Nikolenko hozzátette, szívesen látják DeSantist Ukrajnában, hogy testközelből is megtapasztalja milyen a háború, valamint lássa a veszélyeket, melyet Oroszország inváziója jelent az amerikai nemzeti érdekekre nézve.

A 2024-es republikánus előválasztások egyik esélyesének tartott politikus mondatai pártján belül sem nyerték el mindenkinek a tetszését.

„Nem területi vitáról, hanem háborúról van szó”

– jelentette ki Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, Donald Trump korábbi elnök egyik szoros szövetségese. Egyetértett szavaival Thom Tillis észak-karolinai szenátor is, szerinte a háború jóval túlmutat Ukrajnán, hiszen humanitárius válság alakult ki, és háborús bűncselekményeket követnek el.

DeSantis lehet Trump legesélyesebb kihívója az előválasztásokon

Noha még nem jelentette be indulását, Ron DeSantis lehet a legesélyesebb kihívója Donald Trumpnak a jövőre esedékes előválasztásokon. Eddigi nyilatkozataiban a floridai kormányzó általában kerülte az ukrajnai háború témáját, azonban a voksolás közeledtével a választók hallani akarják a jelöltek elképzeléseit arról, hogyan kellene alakítani a világ vezető hatalmának külpolitikáját a jövőben – írja a Magyar Nemzet.

Különösen igaz ez a tekintetben, hogy Trump elnöksége alatt újradefiniálta és meghatározó változásokat eszközölt az Egyesült Államok külügyeiben, minden esetben az amerikai nemzeti érdeket helyezte előtérbe, melyhez szorosan kapcsolódott a külföldi beavatkozások mértékének csökkentése.

A korábbi elnök DeSantissal ellentétben többször is beszélt az ukrajnai háborúról, legutóbb egy New Hampshire-i kampányeseményen úgy fogalmazott:

„A személyiségem mentett meg minket a háborútól. Ahogy korábban is elmondtam, amennyiben én lennék az elnök, úgy Vlagyimir Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát.”

Trump hozzátette, ha újra ő foglalhatná el az elnöki széket, úgy huszonnégy órán belül véget vetne a háborúnak.

Külpolitikai nagyágyúk az elnökjelöltségért folytatott versenyben

A republikánus elnökjelöltségért folytatott versenyben igazi külpolitikai nagyágyúkat lehet találni – ismerteti a lap –, Nikki Haley, aki Trump után másodikként jelentette be elnökjelölti ambícióit, a korábbi elnök adminisztrációjának kiemelten fontos arca volt, ami a diplomáciát illeti, hiszen ő töltötte be az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti pozícióját. A potenciális jelöltek közt emellett ott van még Mike Pompeo is, aki Trump hivatali ideje alatt külügyminiszterként dolgozott.

A Morning Consult közvélemény-kutatása szerint Trump toronymagasan vezet ellenfelei előtt, a republikánus szavazók 52 százaléka voksolna a korábbi elnökre az előválasztásokon.

Mögötte második helyen DeSantis áll 28 százalékkal, őt követi Mike Pence korábbi alelnök, valamint negyedik helyen szerepel Nikki Haley.

A CNN által készített felmérés ugyanakkor ennek szöges ellentétéről tanúskodik, eszerint a floridai kormányzó két százalékponttal előzi Trumpot, előbbire a szavazók 39, utóbbira 37 százaléka voksolna. Itt Haley-nek sikerült elérnie a harmadik helyet hét százalékkal.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk