Kedden tartják az előválasztást New Hampshire államban. Bár ez még csak a második állomás a republikánus elnökjelölt-aspiránsok számára, Donald Trump múlt heti, iowai kiütéses győzelme után egy hasonló eredmény akár el is döntheti a jelöltség sorsát – írja a Breitbart amerikai hírportálra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A témában készült felmérések sorra Trump ötven százalék feletti támogatottságát prognosztizálják, míg egyetlen megmaradt kihívóját, Nikki Haley-t harminc és negyven százalék között mérik.

Márpedig ha itt nem arat átütő sikert, Haley-nek nem marad reális esélye a jelöltségre, így valószínűbb, hogy kiszáll, és nem kockáztat egy megalázó vereséget saját államában, Dél-Karolinában, az ottani február 24-i előválasztáson.

Ha ez a forgatókönyv válik valóra, Trumpnak a további államokban már nem kell kampányolni, gyakorlatilag formasággá válik számára a megfelelő számú delegált összegyűjtése ahhoz, hogy hivatalosan is a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen a 2024-es amerikai elnökválasztáson.

Míg Iowában múlt héten csak a republikánusok tartottak előválasztást (a demokratákéra ebben az államban későbbi időpontban kerül sor), New Hampshire-ben a demokraták is szavaznak kedden. Azonban az idei minden idők legfurcsább demokrata előválasztása lehet, ugyanis az állami és az országos szintű demokrata tisztségviselők közti vita miatt Joe Biden jelenlegi elnök neve nem szerepel a New Hampshire-i szavazólapokon.

Míg hagyományosan New Hampshire nyitja a „táncot” a demokrata jelöltek számára, az országos pártvezetés azt akarta, hogy az állam tegye későbbre a szavazást, és Dél-Karolina legyen az első előválasztási helyszín – írja a BBC.

Az amerikai választási kampány kibontakozását az egész világ feszülten figyeli. Nagy-Britanniában például, míg Rishi Sunak miniszterelnök igyekszik úgy egyensúlyozni, hogy se Joe Bident, se Donald Trumpot ne haragítsa magára, egyes vezető konzervatív politikusok már hangot adtak Trumpot támogató véleményüknek – írja a Politico hírportál.

Boris Johnson volt miniszterelnök, akinek a szava még mindig meghatározó a Konzervatív Pártban, egy a Daily Mail brit napilapban megjelent cikkében úgy fogalmazott, hogy „Trump elnöksége nagy győzelem lenne a világ számára”. A woke elit pedig máris látványosan reszket – tette hozzá Johnson.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk