Szűcs Anita Franciaország-szakértő szerint nehéz megbecsülni a migráció költségeit Franciaországban, mert ezek négy nagy statisztikai kategória adataiból állnak össze.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Szűcs Anita kedden az M1 aktuális csatornán a négy kategóriát ismertetve a gazdasági bevándorlást említette (ez esetben konkrét munkahelyre jönnek emberek), az ösztöndíjas külföldi diákokat, a családegyesítéssel érkezőket, valamint azokat, akik megkapják a menekültstátuszt. 
    
A költségről elmondta: a menekülteknél lehet arról beszélni, hogy az állam milyen szociális juttatásokat garantál, illetve arról, hogy már 2006 óta nagyszabású programok vannak a munkaerőpiaci integrációjukra.
    
A szakértőt azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy a héten tárgyalja a francia parlament az új bevándorlási törvény tervezetét. Közölte: a kiutasítások okozzák a legnagyobb problémát az országban, ezen dolgozik legintenzívebben a kormány. Jelezte: Emmanuel Macron francia államfőnek már az elnöki programjában volt ennek felgyorsítására egy határozott terve, és annak megvalósítása folyamatban van.
    
Elmondta azt is: Szudánból és Szíriából érkeznek a legtöbben Franciaország területére.

(MTI)