A három közép-európai ország által bevezetett tilalmak célja, hogy megvédjék gazdáikat a gabonafélék Ukrajnából történő exportjának megugrásától, miután Oroszország blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket. Lengyelország kormánypártja különösen nagy hangsúlyt fektet az áradat megfékezésére, mivel az október 15-i választásokon elért sikerei szorosan kötődnek a vidéki támogatói bázishoz, amelyet elkeserít az ukrán mezőgazdasági export növekedése.

Hirdetés

„Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást” – mondta Kachka vasárnap este, hozzátéve, hogy Kijev megtorlásra készül a lengyel gyümölcs- és zöldségkivitel ellen.

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közölte, hogy a Bizottság döntése nyomán saját tilalmat vezetnek be az ukrán gabonára, miután a Bizottság megszüntette a korlátozásokat. „A mi szemünkben Magyarország és Lengyelország ezen intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlansági nyilatkozatot jelentenek” – mondta Ukrajna kereskedelmi vezetője.

Kachka úgy vélte, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel szemben nem csupán az EU belső ügye, hanem felveti azt, amit „a legnagyobb rendszerszintű aggodalomnak” nevezett: bízhatnak-e a nemzetközi kereskedelmi partnerek abban, hogy Brüsszel az EU nevében beszél.

Korábban írtuk

„Sok éven át az Európai Bizottság volt az, aki az egész EU kereskedelmi tárgyalója és kereskedelempolitikai intézménye volt. És mi ezen az alapon dolgoztunk” – mondta Kachka, majd hozzátette: „Budapest és Varsó rendszerszintű megközelítése, miszerint figyelmen kívül hagyják az uniós intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában, szerintem ez általában véve problémát jelent majd az EU számára, mert ott nincs egység”.

Kijev azt tervezi, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnél perli be az országokat, nem pedig az EU-val kötött saját kereskedelmi megállapodáson keresztül.

„Szerintem az egész világnak látnia kellene, hogy az EU tagállamai hogyan viselkednek a kereskedelmi partnerekkel és a saját uniójukkal szemben, mert ez más államokat is befolyásolhat”.

Míg Szlovákia egyszerűen meghosszabbította az EU korábbi, négy gabonafajtára vonatkozó tilalmát, addig Lengyelország a hétvégén további tilalmat rendelt el az ukrán lisztre és takarmányra. Magyarország, Kachka szerint, még tovább megy, és további 25 olyan terméket tilt be, amelyekről korábban nem volt szó, köztük a húst is, írja a Mandiner.